eStire.ro

Articol actualizat la: 18 January 2018, 20:21

Egiptenii, vot pro aproape în unanimitate pentru noua Constituţie. Alegerile prezidenţiale ar putea veni într-o lună

Egiptenii, vot pro aproape în unanimitate pentru noua Constituţie. Alegerile prezidenţiale ar putea veni într-o lună

Mai mult de 20 de milioane de egipteni au votat la referendumul pentru noua Constituţie, iar 98% au spus "Da", a anunţat comisia electorală din Egipt astăzi.

Aprobarea noii Constituţii nu a fost niciodată în dubiu. Nicio forţă politică nu a făcut presiuni pentru a refuza noua Constituţie, iar egiptenii au susţint-o ca pe un pas către stabilitate, după ce armata l-a dat jos pe preşedintele Mohamed Morsi în iulie, scrie "Al Jazeera".

38,6% din votanţii înregistraţi au votat, mult mai puţin decât predicţiile privind o prezenţă de 50%. Nabil Salib, şeful Comisiei Electorale a declarat că votul a fost un succes.

Faţă de referendumul din 2012, pentru Constituţia din timpul regimului Morsi, prezenţa a fost mai mare. Atunci au participat doar o treime dintre egipteni, aproximativ 17 milioane de oameni. Votul de atunci a fost 64% pentru.

Proteste faţă de noua Constituţie

A fost primul vot de la răsturnarea regimului Morsi din Egipt, pe 3 iulie. Constituţia a fost susţinută de mare parte din partidele politice seculare şi liberale, dar şi de partidul Nour, principalul grup salafist. Morsi şi Frăţia Musulmană au boicotat votul, spunând că acesta ar fi ilegitim.

De asemenea, mai multe grupuri revoluţionare nu au participat la vot. În plus, mass-media transmite că tinerii au participat în număr mic. Preşedintele Comisiei Electorale a explicat acest lucru prin faptul că studenţii au avut examene în această perioadă.

Nu au fost înregistrate fraude masive, dar trebuie reţinut că au fost doar 5.000 de observatori pentru 30.000 de secţii de votare. Mai multe organizaţii internaţionale au refuzat să monitorizeze votul, afirmând că atmosfera este una represivă. De asemenea, oamenii care au încercat să militeze împotriva noii Constituţii au fost arestaţi.

După aprobarea noii legi fundamentale în Egipt, preşedintele interimar Adly Mansour va anunţa data alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Un nou preşedinte ar putea fi ales chiar săptămâna viitoare. Toţi ochii vor fi pe generalul Abdel Fattah el-Sisi, ministrul apărării, care a condus lovitura de stat împotriva lui Mohamed Morsi. 

Susţinătorii Constituţiei au ieşit în stradă. 

Sursa: Adevarul