eStire.ro

Articol actualizat la: 17 January 2018, 12:19

Israelul denunţă o poziţie „pro-palestiniană“ a UE şi convoacă ambasadori din patru state membre

Israelul denunţă o poziţie „pro-palestiniană“ a UE şi convoacă ambasadori din patru state membre

Israelul a convocat vineri patru amabsadori europeni, acuzând Uniunea Europeană (UE) de adoptarea unei poziţii "părtinitoare", favorabile palestinienilor, care pune în pericol negocierile de pace, a anunţat un purtător de cuvânt, relatează AFP.

Ambasadorii britanic, francez, italian şi spaniol au fost convocaţi la sediul Ministerului de Externe, la Ierusalim, la o zi după convocarea ambasadorilor israelieni în aceste state membre UE ca reacţie faţă de anunţarea continuării colonizării israeliene în teritoriile palestiniene ocupate.

Ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman „a ordonat convocarea ambasadorilor britanic, francez, italian şi spaniol şi a subliniat că poziţia lor părtinitoare împotriva israelienilor şi favorabilă palestinienilor este inacceptabilă şi lasă impresia că ei nu fac nimic altceva decât să caute mijloace să învinovăţească Israelul", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, citat într-un comunicat.

El a cerut ca ambasadorii să fie informaţi că „Israelul depune eforturi importante pentru a permite un dialog continuu cu palestinienii", potrivit aceleiaşi surse.

„În afară de faptul că sunt părtinitoare, dezechilibrate şi nu au legătură cu realitatea de pe teren, poziţiile acestor state pun într-un pericol considerabil posibilităţile de a se ajunge la vreun acord între cele două tabere", israeliană şi palestiniană, a adăugat el.

Un reprezentant israelian a declarat pentru AFP că o convocare a mai multor ambasadori în aceeaşi zi este rară şi exprimă o nemulţumire israeliană puternică.

Săptămâna trecută, Israelul a anunţat planuri privind construirea a peste 1.800 de locuinţe în colonii, ignorând recomandările secretarului de Stat american John Kerry, care depune eforturi să-i ralieze pe israelieni şi pe palestinieni planului său de pace.

Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, s-a declarat „foarte îngrijorată" de acest anunţ. „Coloniile sunt ilegale, conform legii internaţionale" şi "constituie un obstacol în calea păcii", a subliniat ea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat joi „ipocrizia" UE, după anunţarea convocăriii ambasadorilor israelieni aflaţi la post la Londra, Roma şi Paris pentru joi şi a ambasadorului de la Madrid pentru vineri.

„UE convoacă ambasadorii din cauza construirii câtorva case? Când a convocat UE ambasadori palestinieni pe tema unor îndemnuri la distrugerea Israelului?", a denunţat el.

Sursa: Adevarul