eStire.ro

Articol actualizat la: 20 January 2018, 20:25

Israelul îşi face un nou scut anti-rachetă: al cincilea inel şi strategia de castel

Israelul îşi face un nou scut anti-rachetă: al cincilea inel şi strategia de castel

Israelienii vor avea, de anul viitor, un nou scut anti-rachetă numit „Raza de fier”. Noul sistem se va baza pe lasere pentru a ataca orice rachetă cu rază scurtă, transmite agenţia de ştiri Reuters, citând un oficial din industria apărării.

Sistemul este menit să combată ameninţarea reprezentată de rachetele care zboară la o altitudine prea joasă pentru a fi eliminate cu succes de scutul anti-rachetă „Domul de Fier”, pe care israelinenii îl au deja în funcţiune.

„Domul de Fier” este completat de un interceptor de tip „Arrow II”, care are capacitatea de a elimina rachetele balistice care zboară la înălţimi atmosferice. Următorul pas al israelienilor este amplasarea de interceptoare „Arrow III” şi „Praştia lui David”, ambele mult mai puternice, dar care se află încă în faza de teste.

Consolidarea securităţii pare a fi strategia preferată de oficialii israelieni în acest moment, în ciuda turbulenţelor din Orientul Mijlociu. Ameninţat de Hezbollah, de miliţiile shiite şi de Iran, Israelul a ales deocamdată „strategia de castel”, notează cotidianul american „The New York Times”.

Oficialii israelieni au subliniat în repetate rânduri că nu au nicio intenţie să răspundă în forţă. În schimb, ei se bazează pe o apărare bazată pe scuturi de tehnologie înaltă, intensificarea operaţiunilor şi operaţiuni sofisticate de strângere de informaţii. „Aşteaptă şi apără castelul”, după cum a descris strategia Yaakov Amidror, care a fost până de curând consilierul naţional pe probleme de securitate al Israelului.  
 

Sursa: Adevarul