eStire.ro

Articol actualizat la: 19 January 2018, 15:33

Istanbul: turcii protestează faţă de înăsprirea controlului internetului

Istanbul: turcii protestează faţă de înăsprirea controlului internetului

Forţele de securitate din Istanbul au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în centrul oraşului, turcii protestând faţă de propunerea de lege care vizează sporirea controalelor asupra internetului. Textul legii va fi discutat în parlamentul Turciei săptămâna viitoare.

Protestatarii au scandat mesaje acuzatoare la adresa guvernului turc, cerând parlamentarilor să respingă propunerea de lege.

„Mă aflu aici pentru a-mi apăra dreptul de a avea acces liber la internet”, a spus unul dintre manifestanţi la întrebare jurnaliştilor postului de televiziune Euronews. „Este greşit să ţi se impună restricţii, deşi plăteşti pentru internet. Şi cenzura este, de asemenea, o infracţiune”, a continuat turcul.

Potrivit textului controversatei legi, Ministerul Comunicaţiilor din Turcia şi instituţiile care monitorizează telecomunicaţiile vor avea dreptul de a permite guvernului să acceseze datele virtuale ale oricărui utilizator de internet, fără mandat judecătoresc. 

Astfel, companiile care oferă găzduire web vor fi obligaţi să stocheze toate informaţiile de până la doi ani legate de activitatea online a clienţilor lor şi le ofere autorităţilor de fiecare dată când li se cere.

Mai mult, oficialii turci ar putea avea autoritatea de a ordona blocarea anumitor conţinuturi online (considerate „ilegale”) şi pot încălca dreptul la intimitate al unei persoane fără să aibă nevoie de un ordin judecătoresc.

 În primele şase luni ale anului 2013, Turcia a trimis aproximativ 1.700 de cereri companiei Google pentru a îndepărta anumite materiale de pe internet, de trei ori mai mult decât cererile oricărei ale ţări şi totodată echivalentul unei creşteri de 1.000% a cererilor într-un singur an. 

Sursa: Adevarul