eStire.ro

Articol actualizat la: 21 January 2018, 06:33

ONU a decis să retragă invitaţia Iranului pentru Geneva II

ONU a decis să retragă invitaţia Iranului pentru Geneva II

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a decis, luni, să anuleze invitaţia lansată cu doar o zi în urmă Iranului de a participa la conferinţa de pace Geneva II, care va avea loc miercuri în Elveţia, informează AFP.

Noul anunţ a fost făcut de purtătorul de cuvânt al lui Ban Ki-moon, argumentând decizia ONU prin faptul că Iranul a arătat că nu sprijină o tranziţie a puterii.

„Secretarul general al ONU a hotărât ca reuniunea de o zi de la Montreux să aibă loc fără participarea Iranului”, a precizat Martin Nesirsky, purtătorul de cuvânt al lui Ban Ki-moon.

Duminică, Înaltul oficialul al ONU a declarat că în urma unei discuţii cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a decis să invite Iranul la conferinţa Geneva II, deoarece guvernul de la Teheran ar putea juca un rol pozitiv şi constructiv în cadrul negocierilor de pace.

„Dacă ne invită, vom participa. Dacă nu, atunci nu vom fi prezenţi”, a fost reacţia iniţială a lui Zarif în legătură cu participarea Iranului la conferinţa de pace Geneva II.

Statele Unite, alături de alte state europene, şi-au arătat rezerva cu privire la prezenţa Iranului, deoarece Teheranul nu este de acord cu aplicarea prevederilor acordului Geneva I, în care se notează instalarea unui guvern de tranziţie în Siria.

Săptămâna trecută, chiar preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a dorit să sublinieze faptul că nu are nicio intenţie să transfere puterea.

„Dacă voiam să renunţ, atunci renunţam încă de la început”, a spus Bashar al-Assad.

Conferinţa de pace de la Geneva II va începe miercuri, la Montreux, în Elveţia.

Conform statisticilor, peste 100.000 de oameni au fost ucişi în conflictul sirian, iar alte două milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locurile natale.


Citeşte şi:

ONU a invitat Iranul la negocierile de pace Geneva II

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a invitat, duminică, în mod oficial, Iranul să ia parte la negorierile de pace pentru Siria, din cadrul conferinţei Geneva II, informează BBC.   Opoziţia siriană, invitată la conferinţa de pace de la Geneva II   Washingtonul a invitat de curând opoziţia siriană să participe la conferinţa internaţională de pace Geneva II, în speranţa unei soluţionări a conflictului sirian care durează de trei ani. Pe de altă parte, guvernul de la Damasc, împreună cu Rusia încearcă să facă un front comun pentru a aduce şi Iranul la masa negocierilor, relatează AFP.   Reprezentanţii regimului condus de al-Assad anunţă cu nu vor „merge la Geneva să predea puterea   Reprezentanţii regimului condus de Bashar al-Assad au anunţat luni că nu vor merge la Conferinţa de pace de la Geneva 2 „pentru a preda puterea”, aşa cum au cerut cei din opoziţie şi aliaţii lor.
Sursa: Adevarul