eStire.ro

Articol actualizat la: 18 January 2018, 15:46

Raport ONU: atacurile Israelului asupra Cisiordaniei au crescut de patru ori în mai puţin de un deceniu

Raport ONU: atacurile Israelului asupra Cisiordaniei au crescut de patru ori în mai puţin de un deceniu

Cifrele îngrijorătoare obţinute în cadrul unui proiect al ONU arată că frecvenţa atacurilor conduse de coloniştii israelieni asupra palestinienilor şi a proprietăţilor lor din Cisiordania a crescut de patru ori în ultimii opt ani.


Din 2006 până în 2014 au fost înregistrate 2.100 de atacuri ale coloniştilor israelieni îndreptate împotriva palestinienilor din Cisiordania, în timp ce bilanţul anul al atacurilor a crescut de la 115 în 2006 la aproape 400 în 2013, potrivit rapoartelor Organizaţiei Naţiunilor Unite publicate bilunar.

În schimb, atacurile asupra israelienilor sau daunele provocate aşezărilor coloniştilor au rămas şa 98 de cazuri în 2013, notează agenţia Associated Press.

În ultimii opt ani, au fost ucişi zece palestinieni de israelienii colonişti, în timp 29 colonişti au fost omorâţi de palestinieni, potrivit datelor raportului. Mai mult de 1.700 de palestinieni au fost răniţi de către colonişti şi de către trupele militare ale Israelului, în timpul ciocnirilor violente, în timp ce 324 de colonişti şi 37 de soldaţi israelieni au fost răniţi în timpul confruntărilor cu palestinienii.

Numărul caselor demolate şi ale familiilor strămutate s-a dublat: de la 192 de clădiri în 2012 la 393 în 2013 şi de la 279 de familii strămutate în 2012 la 575 în 2013.

Potrivit primarului satului palestinian Qusra, Abdel Azim Wadi, coloniştii israelieni au distrus zona din cauza zecilor de atacuri. Potrivit spuselor sale, satul a pierdut jumătate din suprafaţă în timpul campaniei de colonizare israeliană, sute de copaci au fost distruşi, 18 oi au fost ucise ăn timpul violenţelor şi şase maşini au fost incendiate.

Deşi ministrul israelian al Apărării au declarat că nu tolerează astfel de acţiuni de vandalizare, palestinienii nu cred că vor fi luate măsuri care să evite noi schimbări ireversibile.

Mai mult, printre palestinieni circulă zvonul potrivit căruia poliţia israeliană conduce o campanie de violenţe în Cisiordania ca parte a strategiei Israelului de a obţine controlul asupra teritoriilor disputate. Chiar dacă ridicarea coloniilor israeliene pe teritoriul Cisiordaniei este interzisă potrivit legii internaţionale, există totuşi aproximativ 500.000 de evrei care locuiesc în teritoriile ocupate.

 

 

Sursa: Adevarul