eStire.ro

Articol actualizat la: 26 November 2018, 09:33

VIDEO Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Papa Francisc nu a dus la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Vatican

VIDEO Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Papa Francisc nu a dus la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Vatican
 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a arătat că este un om credincios în timpul vizitei la Vatican, unde pentru prima dată s-a întâlnit cu Papa Francisc. Liderul de la Kremlin şi-a făcut cruce şi a sărutat o icoană pe care i-a dăruit-o suveranului pontif. Cei doi au evitat să discute însă despre relaţiile tensionate dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi cea Catolică.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi papa Francisc a durat de două ori mai mult, decât era planificat. Cei doi au discutat timp de 35 de minute în biblioteca privată a suveranului pontif despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special din Siria, dar şi despre rolul creştinismului în societate. Deşi se aştepta ca întrunirea celor doi să aducă o îmbunătăţire în relaţiile dintre Moscova şi Vatican, nu a fost aşa.

Putin nu l-a invitat papă să viziteze Rusia, fiind unul dintre puţinii liderii mondiali care îl vizitează pe suveranul pontif, fără să ofere o invitaţie în schimb.

Relaţiile dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă Rusă sunt tensionate încă de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Atunci, Moscova a acuzat Vaticanul că încearcă să atragă credincioşii ortodocşi, fapt negat de Biserica Catolică.

Preşedintele rus şi Suveranul Pontif au lansat un apel pentru „o soluţie care să privilegieze calea negocierilor şi să implice diferitele componente etnice şi religioase, recunoscându-le rolul indispensabil în societate“, a precizat Vaticanul într-un comunicat de presă.

Într-un gest simbolic, menit să atragă atenţia asupra rădăcinilor comune ale catolicismului şi ortodoxiei, liderul de la Kremlin şi Papa Francisc s-au recules în faţa icoanei Modonei din Vladimir, una din cele mai venerate icoane ortodoxe, considerată protectoarea sfântă a Rusiei. Preşedintele rus i-a oferit Suveranului Pontif o reproducere a acestei icoane. La rândul său, Papa Francisc i-a oferit lui Vladimir Putin un mozaic reprezentând Grădinile Vaticanului.

Susţinători ai Pussy Riot i-au strigat la Roma lui Putin să plece în Siberia

Aproximativ 50 de persoane, în mare parte femei, au strigat "Pleacă în Siberia" la adresa lui Vladimir Putin, în faţa hotelului în care preşedintele rus s-a cazat la Roma, în semn de sprijin pentru Pussy Riot, grupul contestatar rus, a constatat luni seara AFP.

Strigând sloganuri ca "Pleacă în Siberia" şi "Pussy Riot libere", manifestanţii au defilat în faţa hotelului din centrul Romei în care Vladimir Putin urma să petreacă noaptea după cina cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, după care au fost dispersaţi de poliţie.

Înainte de a părăsi locul acţiunii de protest, manifestanţii au reuşit să desfăşoare timp de câteva minute o banner cu mesajul "îl dispreţuim pe Putin, revolta este o treabă de femei, libertate Pussy Riot", amintind că ziua de luni a fost consacrată, în întreaga lume, eliminării violenţei împotriva femeilor.

Preşedintele rus se află în Italia într-o vizită de două zile. După ce s-a întalnit cu Papa Francisc luni după-amiază, el urmează să meargă marţi dimineaţă la Trieste (nord-est), unde se va întâlni în cursul după-amiezii cu premierul Enrico Letta.

Serviciul penitenciar rus a confirmat joi că Nadejda Tolokonnikova, una dintre cele două tinere înarcerate ale grupului Pussy Riot, a ajuns într-un lagăr de muncă din Siberia.

Nadejda Tolokonnikova şi Maria Aliohina ispăşesc o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru că au cântat la începutului anului 2012 o "rugăciune punk" împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Tinerele au refuzat să-şi recunoască vina, iar recursurile făcute până în prezent au fost respinse de către justiţia rusă.
 

Sursa: Adevarul