eStire.ro

Articol actualizat la: 02 December 2018, 15:43

Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt dominaţiei Gazprom asupra exporturilor de gaze

Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt dominaţiei Gazprom asupra exporturilor de gaze
 

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care permite companiilor ruseşti să spargă monopolul pe exporturile de gaze naturale deţinut în prezent de Gazprom.

Gazprom va avea în continuare  monopol pe exporturile de gaze prin conducte, însă noua lege dă dreptul şi celorlalţi producători de gaze să exporte gaz natural lichefiat (GPL), combustibil din ce în ce mai căutat pe pieţele internaţionale, notează agenţia de ştiri RIA Novosti.

Producătorii de gaze din Rusia au devenit o ameninţare tot mai reală pentru dominaţia Gazprom, care s-a transformat într-o regulă acceptată tacit în ultimii ani. Cu toate acestea, companiile mai mici au continuat să-şi extindă operaţiunile în ţară şi să facă progrese în ce priveşte obţinerea de GPL.

Legislaţia a fost aprobată săptămâna trecută de Camera Superioară a Parlamentului, iar luni a fost semnată de Putin, devenind astfel eligibilă. Principalii beneficiari vor fi producătorul independent de gaze Novatek şi compania de stat Rosneft, ambele investind tot mai mult în instalaţiile de obţinere a GPL cu scopul de a se orienta spre piaţa asiatică.

 

Sursa: Adevarul