eStire.ro

Articol actualizat la: 06 January 2018, 20:36

„Jihad Jane”, americanca implicată în operaţiuni teroriste, a fost condamnată la zece ani de închisoare

„Jihad Jane”, americanca implicată în operaţiuni teroriste, a fost condamnată la zece ani de închisoare

O femeie de origine americană, care s-a numit pe sine Jihad Jane, a primit luni o pedeapsă de zece ani de închisoare, după ce magistraţii au declarat-o vinovată de implicare într-un complot terorist ce viza uciderea unui artist suedez. Ţinta femeii şi a aliaţilor ei terorişti fusese artistul care l-a desenat pe profetul musulman Mohammed cu un chip uman şi corp de câine.

Coleen R. LaRose, o americană în vârstă de 50 de ani, care s-a convertit la islam prin internet, a petrecut până acum patru ani în spatele gratiilor, după ce a pledat vinovată la acuzaţiile potrivit cărora a luat parte la misiuni ale reţelei teroriste al Qaeda, în 2009.

LaRose risca să fie condamnată la închisoare pe viaţă, însă judecătorii au luat în considerare că femeia a cooperat cu autorităţile după arestarea sa în 2009, potrivit declaraţiilor procurorilor, citaţi de Reuters.

 Femeia şi-a asumat numele de Jihad Jane după ce s-a convertit la islam şi a devenit activă în comunitatea online a musulmanilor. Ea a călătorit în 2009 în Europa cu scopul de a luat parte la planul de asasinare a artistului Lars Vilks, însă şi-a schimbat planurile ulterior şi s-a întors în Statele Unite ale Americii, unde a fost arestată la scurt timp.

LaRose şi-a cerut scuze în faţa judecătorilor, luni, înainte de pronunţarea sentinţei. „Eram în transă şi nu putea vedea nimic altceva”, a spus femeia, referindu-se la manipularea la are a fost supusă de către foştii săi aliaţi islamişti.

Avocatul apărării a spus magistraţilor că gesturile lui LaRose, deşi nu pot fi scuzate, pot fi explicate prin prisma traumelor din copilărie, perioadă în care a fost abuzată sexual de tatăl ei. În adolescenţă americana a fugit de acasă însă a rămas pe străzi şi a devenit o prostituată şi dependentă de droguri.

Sursa: Adevarul