eStire.ro

Articol actualizat la: 13 December 2018, 18:55

Legea „asigurării violului”, aprobată de legislativul din Michigan

Legea „asigurării violului”, aprobată de legislativul din Michigan

Parlamentarii din statul Michigan au adoptat miercuri o lege controversată ce interzice companiilor de asigurări de sănătate să emită pachete care acoperă cheltuielile aferente avorturilor, cu excepţia cazurilor în care viaţa femeilor este în pericol. Această lege le va forţa pe femei să plătească o poliţă suplimentară care să acopere costurile acestei proceduri, chiar şi în cazul sarcinilor apărute în urma incestului sau a violului.

Susţinătorii legii au spus că cetăţenii care sunt împotriva avortului vor putea să evite plata unor pachete de asigurări de sănătate ce prevăd şi această procedură. Pe de altă parte, oponenţii au supranumit legea drept iniţiativa „asigurarea violului”, fiindcă obligă femeile să anticipeze posibilitatea de a fi violate în viitor şi să plătească servicii suplimentare anticipat.

„Asta dictează femeilor care au fost violate...că trebuiau să se gândească înainte i să plănuiască” o soluţie, a spus senatorul Gretchen Whitmer în timpul dezbaterii. „Fără îndoială, aceasta nu este voinţa cetăţenilor, ci a unui grup de interese al cărui vis pervertit devine realitate”, a avertizat aceasta.

Legislativul din Michigan a aprobat această lege încă din 2012, însă guvernatorul republican Rick Snyder a respins-o folosindu-şi dreptul de veto, potrivit cotidianului britanic „The Huffington Post”. „Nu cred că ar rebui să-i spunem unei femei care rămâne însărcinată în urma unui viol că trebuia să aibă o acoperire selectivă a asigurării de sănătate”, a declarat la acea vreme politicianul.

Însă reprezentanţii grupului împotriva avortului „Dreptul la Viaţă” au obţinut  mai mult de 300.000 de semnături ale cetăţenilor pentru o petiţie care cerea politicienilor să voteze încă o dată propunerea de lege. A doua încercare s-a dovedit a fi o reuşită pentru activiştii împotriva avortului, deoarece propunerea a devenit lege cu sau fără aprobarea lui Snyder.

Legea urmează să intre în vigoare începând cu luna martie. În Statele Unite mai există alte opt ţări care au adoptat aceeaşi lege precum Michigan, dintre care doar două permit extinderea pachetului de asigurare de sănătate cu o poliţă ce acoperă avorturile, notează „The Huffington Post”.

 

Sursa: Adevarul