eStire.ro

Articol actualizat la: 07 January 2018, 06:05

SUA intensifică livrarea de echipament militar către Irak

SUA intensifică livrarea de echipament militar către Irak

Statele Unite au decis să intensifice furnizarea echipamentelor militare către Irak cu scopul de a ajuta guvernul de la Bagdad să lupte împotriva grupurilor Al-Qaida din provincia Anbar, informează BBC.

Casa Albă a anunţat că o serie suplimentară de drone şi rachete vor fi livrate cât mai curând Irakului în vederea luptei împotriva insurgenţilor Al-Qaida, care, în prezent, controlează oraşul Fallujah.   „Vom accelera livrarea a 100 de rachete de tip Hellfire suplimentare, care vor ajunge în Irak în primăvară, alături de alte 10 drone de observaţie Scan Eagle", a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.   Acesta a mai spus că SUA colaborează strâns cu autorităţile din Bagdad pentru a dezvolta o strategie cât mai eficientă de izolare a grupurilor afiliate Al-Qaida.   Jay Carney a menţionat de asemenea că până acum au putut fi remarcate câteva succese în lupta cu organizaţia teroristă, dar situaţia se poate schimba în orice moment.   O posibilă revenire a soldaţilor americani în Irak a fost infirmată deja de secretarul de stat al SUA, John Kerry.   În pofida retragerii armatei americane din Irak, Statele Unite au rămas un partener deosebit de important în securitatea statului din Orientul Mijlociu. Din 2005, arme în valoare de peste 14 miliarde de dolari au fost oferite Bagdadului.   În prezent, situaţia provinciei Anbar s-a înrăutăţit, mai mulţi combatanţi ai Statului Islamic în Irak şi Levant preluând controlul oraşului Fallujah. Sute de locuitori din zonă au fost nevoiţi să fugă din calea raidurilor aeriene desfăşurate de forţele guvernamentale.

Citeşte şi:

Guvernul irakian pregăteşte „un atac major“ asupra oraşului Fallujah, controlat de combatanţi Al-Qaida   Forţele irakiene de securitate pregătesc un "atac major" pentru a relua controlul asupra oraşului Fallujah de la combatanţi afiliaţi Al-Qaida, consideraţi foarte "periculoşi" de către Statele Unite, care au promis autorităţilor de la Bagdad că le vor susţine, dar de la distanţă, relatează AFP.   SUA sprijină Irakul în lupta cu al-Qaeda, dar nu mai trimit trupe   Secretarul american de stat John Kerry a anunţat astăzi că Statele Unite ale Americii vor sprijini Irakul în lupta cu militanţii al-Qaeda, fără a mai trimite însă trupe terestre pentru că este „lupta irakienilor”.   Porţile infernului se deschid în Orientul Mijlociu   Au fost mesele de Sărbători. Multe, pline peste măsură. Au fost vacanţele. Vine succesiunea de mese şi sărbători de zilele de naştere, mulţi sfinţi, multe onomastici de prăznuit. Cui să-i mai pese că lumea de dincolo de uşa noastră începe să ardă cu flăcări din ce în ce mai mari, se succed exploziile violente care răstoarnă ce mai rămăsese din echilibrul mereu precar din Orientul Apropiat?
Sursa: Adevarul