eStire.ro

Articol actualizat la: 05 December 2018, 12:47

Prăjitură recomandată adulţilor: Tiramisu „îmbătată“

Prăjitură recomandată adulţilor: Tiramisu „îmbătată“

Desert fin şi delicios, potrivit pentru o cină romantică, stropit cu şampanie şi savurat la lumina lumânărilor, această variantă de Tiramisu se remarcă prin cantitatea generoasă de alcool.

Tiramisu are origini italiene, însă nu se ştie cu exactitate din ce parte a Italiei vine reţeta. Totuşi, se pare că pentru prima dată ar fi fost preparată în Siena şi a devenit vestită cu prilejul unei vizite făcute de marele Duce Cosimo al III-lea de Medici. 

Ducele a fost atât de încântat de gustul divin al prăjiturii încât a dus reţeta la Florenţa, de unde s-ar fi răspândit în întraga Italie sub denumirea de Supa Ducelui. Mai târziu a fost botezată Tiramisu, care se traduce prin „Ridică-mă!“, o trimitere directă la credinţa conform căreia acest desert ar avea proprietăţi afrodisiace.

Ingrediente:

4 ouă
75 gr de zahăr tos
500g brânză mascarpone
½ linguriţă esenţă de vanilie 
300ml smântână grasă
2 linguri coniac, 2 linguri lichior de cafea (ex: Tia Maria), 2 linguri lichior de migdale (ex: Amaretto)
400ml cafea tare
1 pachet de pişcoturi ( sau aproximativ 30 de bucăţi)
150g cicolată neagră, rasă pe răzătoarea mare
1 vas adânc de sticlă/iena (2.5 litri)

Mod de preparare:

Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Cele patru gălbenuşuri se adaugă peste zahăr şi se bat cu mixerul până se obţine o compoziţie densă, deschisă la culoare. Se omogenizează mascarponele, esenţa de vanilie şi smântâna cu amestecul de ouă şi zahăr.

Într-un vas separat se bat albuşurile până se transfornă într-o spumă relativ tare, apoi se încorporează în mixul cu mascarpone. Turnaţi lingurile de alcool în cafeaua caldă şi începeţi să înmuiaţi pişcoturile pe o singură parte, nu mai mult de 2 secunde, pentru ca batonul să nu se rupă. 

Tapetaţi vasul de sticlă cu pişcoturi, aşezate cu partea uscată în sus, presăraţi pe deasupra o treime din cantitatea de ciocolată rasă, apoi întindeţi peste primul strat jumătate din cantitatea de cremă. Construiţi următorul strat de pişcoturi şi acoperiţi-l cu restul de cremă. Ornaţi prăjitura cu fulgii de ciocolată neagră şi lăsaţi-o la frigider cel puţin 4 ore înainte de a o servi, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

 

Sursa: Adevarul