eStire.ro

Articol actualizat la: 12 March 2018, 15:57

A murit Hubert de Givenchy, designerul celebru pentru ţinutele purtate de Audrey Hepburn şi Jackie Kennedy

A murit Hubert de Givenchy, designerul celebru pentru ţinutele purtate de Audrey Hepburn şi Jackie Kennedy

Designerul francez Hubert de Givenchy, celebru mai ales pentru ţinutele emblematice purtate de Audrey Hepburn şi Jackie Kennedy, a murit la vârsta de 91 de ani.

Partenerul lui, fostul designer de haute couture Philippe Venet, a anunţat decesul lui Givenchy prin intermediul casei de modă ce-i poartă numele, precizând că s-a produs în timpul somnului. Cuplul trăia într-un castel renascentist din Paris, potrivit BBC. 

„Hubert de Givenchy a fost un simbol al eleganţei pariziene pentru mai bine de jumătate de secol. El a revoluţionat lumea modei internaţionale şi a creat ţinute memorabile pentru Audrey Hepburn, cea care i-a fost prietenă şi muză mai bine de 40 de ani“, se arată pe site-ul casei de modă. 

Givenchy, care a fondat celebra casă de modă Givenchy în 1952, şi-a dezvoltat o semnătură elegantă şi rafinată, fiind cel care a impus stilul chic în anii ’50-’60, care influenţează şi astăzi modul în care se îmbracă regina Angliei şi vechii socialişti americani şi chinezi. 

Probabil cea mai faimoasă creaţie a lui Givenchy este rochia neagră (Little Black Dress) purtată de actriţa Audrey Hepburn în scena de debut a clasicului „Breakfast at Tiffanys“. 

Creaţiile Givenchy concepute pentru rolurile lui Hepburn, printre care cele din „Funny Face“ şi „How to Steal a Million“, i-a transformat pe amândoi în etaloane în ceea ce priveşte stilul vestimentar. Hepburn a purtat una dintre creaţiile lui şi pe scena galei Oscar din 1954, când a fost recompensată pentru rolul din „Roman Holiday“.

Givenchy, alături de muza lui, Audrey Hepburn FOTO Guliver/Getty Images

În ceea ce priveşte întâlnirea dintre Hubert de Givenchy şi Audrey Hepburn, aceasta a fost o neînţelegere, scrie News.ro. O prietenă comună l-a anunţat pe Hubert de Givenchy că domnişoara Hepburn doreşte să-l întâlnească. Pentru că tânăra Audrey era puţin cunoscută în Franţa, creatorul a crezut că cererea a venit din partea actriţei Catherine Hepburn, al cărei admirator era. Însă Audrey Hepburn a venit să-l roage să-i realizeze costumele pentru viitorul film, „Sabrina“, de Billy Wilder, iar Hubert de Givenchy a refuzat. Însă datorită farmecului tinerei actriţe, designerul s-a lăsat convins în timpul unei cine. Va fi începutul unei prietenii şi a unei colaborări profesionale care a durat peste patru decenii.

Audrey Hepburn, într-o rochie Givenchy în filmul „Funny Face“

De asemenea, o fană a creaţiilor Givenchy a fost şi prima doamă a Americii Jacqueline Kennedy, una dintre cele mai apreciate apariţii ale sale fiind într-o rochie de mătase marca Givenchy, la o cină de stat de la Palatul Versailles. 

Compania Givenchy a fost achiziţionată de gigantul de lux LVMH în 1989, însă designerul a continuat să creeze pentru acest brand până la pensionarea lui din 1995.

Odată cu moartea lui Hubert de Givenchy dispare unul dintre ultimii martori ai vârstei de aur a modei haute couture franceze, care a strălucit încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi întruchiparea unui stil de viaţa privilegiat şi rafinat.

Hubert de Givenchy s-a născut în 1927, într-o familie protestantă de viţă nobilă franceză, care nu a dorit să crească un designer de modă. Tatăl său a murit pe când avea 2 ani şi a crescut admirându-şi mama, o femeie frumoasă şi elegantă, sofisticată, căreia i-a moştenit alura naturală şi fizicul de star hollywoodian. Bunicul său a colecţionat ţesături şi costume din lumea întreagă care l-au fascinat pe copil. Trebuia să ia note bune la şcoală pentru a avea dreptul să admire aceste comori, scrie Le Monde, potrivit News.ro. 

În adolescenţă, Hubert de Givenchy a descoperit opera impresionantă a creatorului spaniol Cristobal Balenciaga şi a decis să urmeze o carieră în domeniu. Chiar a fugit la Paris în speranţa de a se întâlni cu idolul său şi de a-i arăta desenele sale. La 17 ani, în 1945, în ciuda reticenţelor familiei se instalează la Paris pentru a urma cursurile Şcolii de arte frumoase şi ca să-şi găsească de lucru la casele de modă care se deschideau în capitala eliberată. Dotat, elegant, cultivat şi bine crescut, Hubert de Givenchy s-a integrat repede în acest mediu al epocii.

Sursa: Adevarul