eStire.ro

Articol actualizat la: 01 December 2018, 19:43

Drama unei mame: i-au luat copilul din pântece în urma unei cezariene făcute fără acordul ei

Drama unei mame: i-au luat copilul din pântece în urma unei cezariene făcute fără acordul ei

Cazul unei italience face obiectul unei dispute legale la nivel internaţional, după ce autorităţile britanice au obţinut un ordin judecătoresc prin care i s-a făcut o operaţie cezariană împotriva voinţei ei. Coşmarul a început din momentul în care femeia a suferit o cădere nervoasă în timp ce se afla în Marea Britanie pentru a urma un curs de formare profesională

Italianca a suferit un atac de panică după ce a uitat să-şi ia medicaţia pentru o tulburare de tip bipolar (nr. - afecţiune care se manifestă prin schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe până la episoade maniace) şi a avut o cădere psihică. Femeia, care mai avea la acel moment cinci săptămâni până să nască, a sunat la poliţie şi a fost internată într-un spital de psihiatrie. Aici, conform unei decizii judecătoreşti, ar fi fost anesteziată fără să i se spună că i se va face o operaţie cezariană.

Copilul, o fetiţă, a fost încredinţat imediat după naştere asistenţilor sociali şi de la acel moment se află în grija statului britanic. Mama s-a reîntors în Ialia şi de 15 luni încearcă disperată să-şi recupereze fetiţa, dar fără să aibă succes, în ciuda faptului că situaţia ei a ajuns în atenţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Italia, relatează The Sunday Telegraph.

Judecătorul britanic a respins apelul făcut de femeie, considerând că aceasta ar putea avea oricând o recădere psihică şi că ar putea să devină un pericol pentru copil. În ciuda faptului că italianca a prezentat dovezi care arată că a reluat medicaţia pentru afecţiunea bipolară, judecătorul a recomandat ca fetiţa să fie dată spre adopţie.

Avocatul italiencei a declarat pentru publicaţia The Sunday Telegraph că în 40 de ani de carieră nu a mai întâlnit un astfel de caz. „Pot înţelege că o persoană foarte bolnavă nu poate să-şi dea acordul pentru efectuarea unei intervenţii medicale, dar este prima dată când aud de o cezarină forţată făcută cu acceptul statului. Chiar dacă autorităţile britanice ar fi fost îngrijorate în legătură cu soarta copilului, corect ar fi fost să ia legătura cu serviciile sociale din Italia, iar fetiţa să fie trimisă acolo.“ 
 

Citeşte şi: 

VIDEO Miracolul vieţii: după trei luni în moarte cerebrală, o femeie din Ungaria a adus pe lume un copil sănătos

VIDEO Medicii au redefinit sarcina „la termen“, ca să evite cezarienele premature

Vrei un copil mai deştept? Atunci nu renunţa la sport în timpul sarcinii

Sursa: Adevarul