eStire.ro

Articol actualizat la: 05 December 2018, 11:46

E bine sau rău să-ţi lauzi copilul?

E bine sau rău să-ţi lauzi copilul?

Orice copil îşi doreşte să fie apreciat de cei dragi. Însă lauda exagerată poate face mai mult rău decât bine. Află când este indicat să-l răsfeţi pe cel mic, fără să devină râzgâiat.

La fel ca şi pedeapsa şi recompensele, laudele au un rol important în educarea unui copil. Aprecierea ta ca părinte şi vorbele bune pe care i le adresezi îl vor ajuta să-şi crească stima de sine şi să se implice în diferite activităţi atât acasă, cât şi la grădiniţă sau la şcoală.

Apreciază efortul depus, nu caracterul lui

Laudă-l pe cel mic ori de câte ori a făcut ceva bine şi spune-i clar ce te face să fii atât de mândră de el. Spre exemplu, dacă şi-a strâns toate jucăriile de pe jos sau şi-a ordonat lucrurile prin cameră, spune-i „Ai făcut foarte bine curat“şi nu doar „Eşti un copil bun“. Încearcă să lauzi faptele celui mic şi nu caracterul lui atunci când are un rezultat deosebit în urma unui efort susţinut, când îşi exersează o abilitate nouă şi tot aşa.

Nu-l încuraja fără motiv

Dacă obişnuieşti să-ţi lauzi copilul şi la cel mai mic efort pe care îl depune, doar ca să-l încurajezi, evită să faci din asta un obicei. În caz contrar, el îşi poate forma părerea că merită aprecieri şi recompense chiar şi atunci când are o atitudine superficială faţă de lucrurile pe care le are de făcut.

Citeşte mai multe despre educaţia copilului pe clickpentrufemei.ro.

Sursa: Adevarul