eStire.ro

Articol actualizat la: 10 December 2018, 18:39

S-a inventat simulatorul 3D care poate prezice naşterile cu probleme

S-a inventat simulatorul 3D care poate prezice naşterile cu probleme

Un simulator 3D realizat cu ajutorul unui soft complex va ajuta cadrele medicale să ia cele mai bune decizii la naşterea copiilor.

Programul computerizat foloseşte date precum greutatea copilului, dimensiunea capului fătului şi poziţia acestuia în uter, dar şi forma pelvisului mamei pentru a crea un scenariu cât mai apropiat de ceea ce s-ar putea întâmpla în timpul naşterii, simulare redată cu ajutorul graficelor 3D.

Specialiştii de la Universitatea de Est a Angliei spun că au dezvoltat acest proiect pentru a le oferi medicilor şi moaşelor informaţii personalizate ale cazurilor cu care se confruntă, în aşa fel încât eventualele riscuri să fie pe cât posibil evitate.

Programatorii au luat în calcul inclusiv forţa cu care mama împinge în timpul travaliului pentru o simulare cât mai exactă a naşterii, relatează Daily Mail. „Sperăm ca acest program să ajute la evitarea complicaţiilor care apar în timpul naşterilor şi să ghideze corect personalul medical atunci când este necesar să recomande operaţiile cezariene“, a declarat doctorul britanic Rudy Lapeer.

Experţii sunt convinşi că pot aduce îmbunătăţiri programului prin redarea mişcărilor pe care le face fătul în timpul naşterii sau a modului în care se contractă muşchii pelvieni ai mamelor aflate în travaliu.

   

Sursa: Adevarul