eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 14:17

Cele mai influente zece personalităţi din toate timpurile

Cele mai influente zece personalităţi din toate timpurile

Istoria omenirii a fost marcată de personaje care ne influenţează şi astăzi prin felul în care au acţionat şi au gândit. Doi cercetători au conceput un algoritm asemănător celui folosit de Google la clasificarea paginilor web pentru a stabili figurile cu cel mai mare impact asupra umanităţii, dintr-o listă de peste 1.000 de personaje

Specialiştii în computere Steven Skiena şi Charles Ward s-au bazat pe o analiză cantitativă a mai mult de 1.000 de personalităţi din cele mai diverse perioade istorice, precum Regina Victoria, Elvis, Stalin sau Beethoven.

Algoritmul folosit de cei doi specialişti a luat în considerare milioane de opinii exprimate pe Internet de oameni din toată lumea, de-a lungul timpului, în legătură cu cele mai importante personaje, apoi s-a analizat impactul asupra societăţii pe care acestea l-au avut, analiză corelată şi cu modul în care acest impact este reflectat de paginile dedicate fiecărui personaj pe Wikipedia.   

Clasamentul integral a fost publicat în cartea „Who's Bigger? Where Historical Figures Really Rank“, dar pe prima poziţie a topului zece s-a situat Iisus, cu peste 2 miliarde de opţiuni contorizate în cadrul cercetării. Locul secund i-a revenit împăratului Napoleon Bonaparte, iar pe trei s-a clasat scriitorul englez William Shakespeare. Profetul Momamed, filozoful grec Aristotel, preşedinţii americani Abraham Lincoln, George Washington şi Thomas Jefferson, Adolf Hitler, Alexandru cel Mare se numără, de asemenea, printre personalităţile marcante care au intrat în top 10.

În opinia celor doi oameni de ştiinţă, absenţa unui personaj feminin din top zece este urmarea firească a secolelor de inechitate, de unde şi impactul relativ redus pe care acestea l-au avut la nivel planetar.  

Top 10 cele mai influente personalităţi din toate timpurile:

1.Iisus

2.Napoleon Bonaparte

3.William Shakespeare

4.Mahomed 

5.Abraham Lincoln

6.George Washington

7.Adolf Hitler

8.Aristotel

9.Alexandru cel Mare

10.Thomas Jefferson

Sursa: Adevarul