eStire.ro

Articol actualizat la: 09 December 2018, 20:21

VIDEO FOTO Zalipie, sătucul pictat care aduce aminte de Cimitirul Vesel de la Săpânţa

VIDEO FOTO Zalipie, sătucul pictat care aduce aminte de Cimitirul Vesel de la Săpânţa

Locuitorii din Zalipie trăiesc într-un ţinut ce pare desprins din poveştile copilăriei. Casele, podeţele, fântânile, crucile, până şi grajdurile şi coteţele câinilor sunt decorate cu motive tradiţionale, colorate, care transformă satul din sud-estul Poloniei într-o adevărată bijuterie.

Asemenea maramureşenilor, care sunt mândri de Cimitirul vesel de la Săpânţa, polonezii din Zalipie se fălesc nevoie mare cu frumuseţea motivelor entice, adevărate explozii de culoare, care se regăsesc unde te aştepţi mai puţin. Sătencele sunt cele care duc tradiţia mai departe şi împodobesc fiecare colţişor cu flori în aşa fel încât Zalipie pare mereu pregătit de sărbătoare.

Tradiţia pictatului rezistă de peste un secol şi, la acel moment, desenele erau realizate pentru a acoperi faţadele înegrite de fumul care ieşea din sobele rudimentare, prin găuri făcute direct în tavan. 

Cu timpul, modelele aplicate pentru a masca petele de funingine au devenit tot mai elaborate şi s-au extins de la pereţii caselor la garduri, poduri, găleţi, scaune, cufere, grajduri, coteţele păsărilor, fântâni etc. 

Pe vremuri, femeile din Zalipie îşi confecţionau singure şi pensulele folosite la pictat, din părul smuls din cozile vacilor. Inclusiv vopselele erau naturale, preparate cu bulgări de seu, o tehnică ce oferea desenelor o strălucire aparte.

În prezent, picturile din sat sunt reîmprospătate şi reinventate anual, în cadrul unei competiţii la care participă mai ales femei. Zalipie nu a fost încă invadat de turişti, ceea ce salvează autenticitatea locului.  

Zalipie, satul pictat din Polonia 

Sursa: Adevarul