eStire.ro

Articol actualizat la: 22 January 2018, 19:15

EXCLUSIV Fost şef al CIA: „Europenii care luptă acum în Siria se vor întoarce, având instruirea şi dorinţa de a porni Jihadul şi aici”

EXCLUSIV Fost şef al CIA: „Europenii care luptă acum în Siria se vor întoarce, având instruirea şi dorinţa de a porni Jihadul şi aici”

Într-un interviu acordat „Adevărul”, generalul american care a condus CIA şi Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) din SUA vorbeşte despre reformarea agenţiei în jurul căreia Edward Snowden a stârnit un scandal internaţional, despre jihadiştii europeni care au plecat să lupte în Siria şi despre relaţia politicului cu serviciile de informaţii.

Preşedintele Obama a anunţat recent că Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite ale Americii (NSA) va trece printr-un proces major de reformare, nu a oferit detalii. Ce credeţi că va însemna această reformă a agenţiei?
 
Cea mai importantă parte a discursului preşedintelui a fost descrierea lui francă a pericolelor din realitatea lumii de astăzi, precum şi apărarea solidă a profesionalismului şi legalităţii comunităţii de informaţii americane . 
 
El a făcut unele concesii în procedurile operaţionale şi în cele de supraveghere şi fiţi siguri că aceste concesii ar putea avea un impact asupra eficienţei operaţionale şi fiecare trebuie să fie examinate cu atenţie pe baza meritelor proprii. Dar fundamental , preşedintele a apărat înaintarea activităţilor de bază ale Agenţiei Naţionale de Securitate. 
 
Cum aţi evalua riscul ca jihadiştii europeni care luptă acum în Siria vor reveni în Europa pentru a-şi urmări obiectivele şi pe acest front?
 
Numărul de luptători străini (inclusiv europeni) care se îmbulzesc în Siria depăşeşte în realitate  rata de sosirea lor în Irak atunci când războiul american era la apogeu acolo. Asta ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi europenii, având în vedere că mulţi dintre aceţi  veterani întăriţi vor întoarce în mod inevitabil în oraşe europene având instruirea - şi , uneori, voinţa - de a dezlănţui Jihadul în mod violent acolo. În unele privinţe, acest fenomen va fi cel mai puternic efect direct al războiului sirian asupra securităţii europene. 
  
Aţi condus toate marile agenţii de informaţii din SUA. V-a fost greu să păstraţi distanţa între zona politică şi operaţiunile de zi cu zi?
 
Ofiţerul de informaţii trebuie să-şi bazeze munca pe faptele,lumea aşa cum este, ceea ce conduce, de obicei, la o viziune pesimistă. Iar asta creează adesea o tensiune între ofiţerul de informaţii şi clientul său, factorul de decizie, care tinde să vadă lumea aşa cum ne-am dori sa fie si crede în mod optimist că putem s-o facem mai bună. 
 
Fără a încălca limitele analizei sale bazate pe fapte, ofiţerul de informaţii trebuie să-şi facă poziţia bazată pe fapte relevantă în ochii factorului de decizie, în practică stabilind limitele pentru discuţii realiste de stabilire a politicilor.
 
 
***
 
Omul care în urmă cu doar câţiva ani controla toate serviciile de informaţii ale Statelor Unite ale Americii va veni la Bucureşti pentru a discuta despre securitate cibernetică. Generalul de patru stele Michael Hayden a fost director al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), implicată acum într-un scandal mondial cu privire la operaţiunile sale de colectare de date dezvăluite de Edward Snowden.
 
Generalul de patru stele Michael V. Hayden a deţinut cel mai ridicat rang în rândul ofiţerilor de informaţii din cadrul forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii. După ce a condus toate serviciile americane de informaţii, a devenit, în 2006, director al puternicei Agenţii Centrale de Informaţii (CIA), iar una dintre principalele sale reuşite este coordonarea operaţiunilor astfel încât toate agenţiile să lucreze împreună, ca o singură unitate. 
 
Hayden se va afla la Bucureşti între 23 şi 24 ianuarie 2014 la invitaţia Thiess Holding şi va susţine un discurs la Banca Naţională a României pe tema securităţii cibernetice şi a colectării de informaţii în acest mediu. 
 
În timpul vizitei sale în România, Hayden se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta şi cu şefii serviciilor de informaţii ale României, cu George Maior - directorul SRI şi cu Teodor Meleşcanu - directorul SIE. 
 
Hayden şi Maior s-au mai întâlnit o dată în 2008, atunci când şeful SRI se afla într-o vizită oficială în SUA. 
 
Pe rând, Hayden a condus CIA, NSA, Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale şi Biroul Naţional pentru Operaţiuni de Recunoaştere, iar între 2005 şi 2006 a fost primul director-adjunct al National Intelligence, comunitatea care reuneşte toate agenţiile de informaţii din SUA. 
 
Din 1999 şi până în 2005, Hayden a condus Agenţia Naţională de Securitate, serviciul în jurul căruia s-a iscat acum un scandal mondial de spionaj în urmă dezvăluirilor făcute de Edward Snowden.
 
 şi şeful Serviciului Central de Securitate, apoi a fost numit de preşedintele Bill Clinton în fruntea comunităţii de agenţii de informaţii. 
 
Cu o carieră militară de aproape 40 de ani, Hayden a deţinut funcţii înalte şi în cadrul Pentagonului, inclusiv în cadrul Consiliului Naţional de Securitate, dar şi în cadrul Comandamentului ONU din Coreea de Sud. Hayden a recunoscut într-un documentar realizat de HBO că a fost unul dintre cei implicaţi personal în strângerea de informaţii care au dus la identificarea şi capturarea lui Osama bin Laden. 
 
În prezent, Hayden este director în cadrul Grupului Chertoff, specializat în consultanţă financiară şi de securitate. 
 
Banca Naţională a României organizează, pe 22 ianuarie, o conferinţă pe tema securităţii cibernetice şi a colectării de date, iar Hayden va susţine discursul principal din cadrul acestui eveniment. Generalul vine în ţară la invitaţia Thiess Holding, care l-a adus la Bucureşti în luna mai şi pe George Friedman, specialist în geopolitică şi fondatorul Stratfor. 
 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
George Friedman, specialist în geopolitică şi fondator al Stratfor, spune că România are nevoie să-şi consolideze relaţia cu SUA, iar pentru asta trebuie să identifice nevoi comune, precum crearea unei bariere în calea Rusiei.
 
 
Specialistul în geopolitică şi fondator al agenţiei de analize militare Stratfor a vorbit astăzi, la sediul Băncii Naţionale a României, despre viitorul României în regiune şi în Europa, atrăgând atenţia asupra riscurilor care vin pe axa Moscova-Berlin.
 
 
Specialistul american în ştiinţe politice, strategie şi apărare George Friedman ajunge miercuri la Bucureşti, unde va susţine şi un discurs la sediul Băncii Naţionale a României. Friedman se află la a doua vizită în România, pe care a studiat-o îndeaproape pentru o serie de analize geopolitice.
 
 
George Friedman, expertul american în ştiinţe politice, strategie şi apărare, a ajuns miercuri la Bucureşti, iar astăzi, la 16.30, va susţine o conferinţă la sediul Băncii Naţionale a României, eveniment organizat sub patronajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
 
Sursa: Adevarul