eStire.ro

Articol actualizat la: 20 January 2018, 21:27

Alegeri cu scandal în TVR. Vot înfrânt cu chichiţe juridice

Alegeri cu scandal în TVR. Vot înfrânt cu chichiţe juridice

Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au fost votaţi de angajaţii TVR, cu o majoritate covârşitoare, să-i reprezinte în Consiliul de Administraţie, însă cei doi au fost invalidaţi pe motiv că nu au depus la timp certificatul de cazier judiciar. Legal însă, nici nu aveau cum să-l depună

Televiziunea publică a început anul aşa cum l-a terminat: cu scandal. Realizatorii TVR Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au câştigat vineri alegerile prin care angajaţii televiziunii şi-au desemnat cei doi reprezentanţi în viitorul Consiliu de Administraţie. Cornel Mihalache a obţinut 598 de voturi, iar Mihai Rădulescu s-a clasat pe locul doi cu 584 de voturi. La mare distanţă de ei s-au clasat Liviu Fetter, un director administrativ, cu 308 voturi, şi realizatorul Sorin Burtea, cu 303 voturi.

Însă dumincă, atunci când s-au publicat datele finale, cei doi au aflat că rezultatele obţinute vineri au fost invalidate. Motivul: nu au depus cazier judiciar până duminică seara, la ora 20.00. Articolul 6 din Regulamentul pentru organizarea alegerilor interne în TVR are următoarea formulare: „Poate candida orice persoană, salariată a SRTV, pe baza unei solicitări scrise, însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere că nu are cazier judiciar, sub rezerva prezentării ulterioare a cazierului judiciar, până la momentul validării rezultatelor finale, respectiv duminică, 19 ianuarie 2014, ora 20.00“.


În primul rând, conducerea TVR a folosit greşit sintagma „cazier judiciar“, în loc de „certificat de cazier judiciar“, foaia eliberată de Poliţie, care arată că nu ai săvârşit infracţiuni. Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au contestat, în primă fază, această formulare. „Dacă declar pe propria răspundere că nu am cazier judiciar, nu am cum să prezint un cazier judiciar. E o logică simplă. Sau declar pe propria răspundere că nu am, sau am şi îl prezint. Cazierul judiciar este o instituţie. Eu nu pot aduce o instituţie“, a reclamat Cornel Mihalache.

Ce spune Codul Civil
Cei doi realizatori ai TVR au depus contestaţia sâmbătă, zi nelucrătoare, singura în care, conform regulamentului, se puteau depune contestaţii. „Eventualele contestaţii se vor depune în scris în ziua de 18 ianuarie 2014 (n.r.- sâmbătă), între orele 14.00 şi 18.00, la Biroul Electoral Central, urmând ca acestea să fie rezolvate până duminică, 19 ianuarie 2014, ora 18.00“, spune articolul 13 din Regulamentul de organizare a alegerilor interne.

Unul din punctele contestate de cei doi jurnalişti era tocmai sintagma “cazier judiciar” folosită în regulament, în loc de “certificate de cazier judiciar”, aşa cum era corect din punct de vedere strict legal.

BEC le-a respins contestaţia pe motiv că „nu are competenţa de a modifica regulamentul“ şi le-a reamintit celor doi realizatori TVR ca trebuie să depună cazierul până duminică seară. Cei doi au fost astfel puşi în faţa unei imposibilităţi: aceea de a obţine certificatul de cazier judiciar în zilele de sâmbătă şi duminică, zile în care Poliţia nu eliberează asemenea documente.

În sprijinul celor doi vine şi o anume prevedere din Codul Civil, cea în care se reglementează imperativ calculul termenelor, “fără deosebire de natura şi izvorul lor”, în domeniul civil şi administrativ. „Dacă ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, termenul se consideră împlinit la sfârşitul primei zile lucrătoare care îi urmează“, spune articolul 2554 din Codul Civil. Altfel spus, candidaţii puteau depune certificatul de cazier până luni, 20 ianuarie. „Dacă insistaţi cu acest lucru, caduc şi immoral, în prezenţa unei declaraţii pe proprie răspundere, vă vom aduce luni un certificat de cazier judiciar care să ateste că nu avem cazier judiciar“, au precizat cei doi în contestaţia către BEC.

Însă BEC nu a mai aşteptat până luni. Duminică seară, i-a înlocuit pe cei doi din fruntea listei de câştigători cu următorii clasaţi (Liviu Fetter şi Sorin Burtea) şi „a validat rezultatele finale“, aşa cum arată procesul verbal. Însă nicăieri în Regulament nu scrie că BEC are această calitate, de „a valida“ rezultatele finale, ci numai de „a prezenta“ conducerii TVR procesul verbal cu rezultatele finale.

Articolul 11 din Regulament explicitează acest lucru: „BEC centralizează rezultatele votului şi întocmeşte procesul verbal final. Procesul verbal semnat de către BEC va fi transmis Directorului General al SRTV pentru întocmirea actului oficial către Parlament“.

Azi se dă verdictul final
Luni dimineaţă, Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au depus certificatele de cazier şi o nouă contestaţie în care au reclamat exact validarea rezultatelor de către BEC. „Acum mingea este în terenul directorului interimar, Stelian Tănase, care trebuie să trimită în Parlament, spre validare, lista cu cei doi membri ai CA votaţi de angajaţi. Mâine (n.r- astăzi) vom vedea dacă îi propune pe cei votaţi sau pe cei validaţi. Oricum, noi suntem pregătiţi să mergem mai departe, în instanţă“, a spus Mihai Rădulescu. Cei doi membri validaţi de BEC sunt Liviu Fetter (308 voturi) şi Sorin Burtea (303). Dacă ne uităm pe cifre, vedem că aceştia au obţinut jumătate din voturile primite de Mihalache şi Rădulescu.

În afara celor doi, lista validată de BEC mai cuprinde, conform Regulamentului, încă doi membri supleanţi: Dragoş Bocanaciu (242 voturi) şi Sorin Rada (179). Ultimii doi au anunţat însă că se vor retrage de pe listă, în semn de protest faţă de neregulile admise de BEC. „Sperăm să se retragă şi următorii, pentru a fi invalidat tot procesul verbal în cazul în care nu se respectă rezultatul votului de vineri“, a spus Cornel Mihalache.

Când regulamentul bate legea
Conel Mihalache şi Mihai Rădulescu au protestat la începutul săptămânii trecute faţă de o altă decizie a Comitetului Director condus de Stelian Tănase. Tot prin regulamentul de concurs s-a interzis să candideze ca reprezentanţi ai salariaţilor persoane care nu sunt angajate în TVR, cu scopul de a bloca candidatura lui Valentin Nicolau, care a reprezentat angajaţii în ultimul Consiliu de Administraţie. Argumentul jurdic invocat de cei doi era acela că, atâta vreme cât Legea de organizare a TVR precizează explicit cine nu poate face parte din CA al TVR, este nelegal ca interdicţii suplimentare să fie impuse printr-un simplu regulament. Valentin Nicolau ne-a declarat că nu va contesta în instanţă această interdicţie, dar că are informaţii că au făcut-o deja alţi potenţiali candidaţi, care s-au înscris în competiţie şi au fost descalificaţi din start în baza noului regulament.

TVR, în era interimatului

La TVR trebuie numit un nou Consiliu de Administraţie, după ce precedentul, condus de Claudiu Săftoiu, a fost demis prin decizia Parlamentului, de a respinge raportul de activitate pe 2012. În prezent, director intermar la TVR este Stelian Tănase, pentru o perioadă de maximum şase luni. Din CA-ul TVR trebuie să facă parte doi reprezentanţi ai angajaţilor, alături de alţi 11 membri, reprezentanti ai Parlamentului (nominalizati de grupurile parlamentare), ai Guvernului şi ai Preşedinţiei.

Sursa: Adevarul