eStire.ro

Articol actualizat la: 22 January 2018, 17:19

Băsescu i-a bătut la cadouri pe Antonescu şi pe Zgonea la un loc

Băsescu i-a bătut la cadouri pe Antonescu şi pe Zgonea la un loc

Preşedintele Traian Băsescu a primit în anul 2013 bunuri în valoare de peste 5.000 de euro, sumă ce depăşeşte cadourile primite de şefii Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, la un loc.

Preşedintele Traian Băsescu a primit anul trecut bunuri în valoare de 5.667 de euro, toate rămânând însă în patrimoniul Administraţiei Prezidenţiale.

Cel mai scump cadou îl reprezintă o machetă vapor 'Deepwater Champion' — Exxon Mobile şi OMV Petrom, a cărei valoare este de 3.875 euro. Şeful statului se mai laudă cu o machetă din lemn de trandafir a navei 'Zheng He' — Muzeul Maritim al Chinei, în valoare de 900 de euro.

Printre bunurile primite de Băsescu se mai află: icoană 'Maica Domnului cu Pruncul' (80 euro), un vas decorativ din argint, colecţia 'Spiral', artist Chrysotheque Zolotas (47 euro), statuetă urs din porţelan alb (45 euro), desene în ramă de lemn 'Costume de la Beqoa' şi 'Princesse Libanaise Coiffee du Tantour' (40 euro), plachetă Patriarhia Română — Catedrala Naţională (20 euro), vas decorativ din porţelan (60 euro), plachetă Comitetul Olimpic European, cu două medalii olimpice onorifice (30 euro), farfurie metalică decorativă 'Iraq Kahrmana' (35 euro), plachetă aniversară '191 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române' (45 euro), pictură pe pânză 'Avram Iancu' (60 euro), obiect decorativ din lemn, căsuţă lucrată manual — Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni (40 euro), pălărie de paie — clop (20 euro).

Printre cadouri  inedite se numără o statuetă urs din porţelan alb, în casetă albă, în valoare de 45 de euro, un set de 4 pahare din lut cu motive populare, în traistă de lână (45 de euro), o sticlă cu enupăr şi artizanat "Avram Iancu", în traistă tradiţională (30 de euro), o păpuşă în costum tradiţional românesc (15 euro), dar şi mai multe traiste tradiţionale româneşti.

Preşedintele Traian Băsescu a mai primit şi două pălării cu păun, executate manual de meşterul popular Virginia Linul, din Bistriţa-Năsăud şi una de paie (clop).

Şeful statului a primit şi câteva cărţi, precum „Drum de fier prin praf de puşcă“, Paul Braşcanu, „Spre Ţara Făgăduinţei“, Tinuţa Grec, „Câte doruri sunt prin sat — poezii populare“, Maria Sterp.

Preşedintele Senatului a primit, în 2013, bunuri cu titlu gratuit în valoare de circa 1.500 de Euro pe care, cu excepţia unor butoni şi a unui platou de ceramică, le-a lăsat în patrimoniul Senatului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a primit 27 de bunuri cu titlu gratuit, cu prilejul unor acţiuni de protocol în exercitarea mandatului în anul 2013, în valoare totală de aproximativ 3.200 de Euro. Zgonea nu a păstrat niciun bun primit, toate fiind lăsate în patrimoniul Camerei Deputaţilor.

 

Sursa: Adevarul