eStire.ro

Articol actualizat la: 21 January 2018, 13:31

Dragnea i-ar da lui Mazăre o bucată din portul Constanţa

Dragnea i-ar da lui Mazăre o bucată din portul Constanţa

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marţi că există discuţii privind trecerea a „treizeci şi ceva la sută“ din Portul Constanţa la autorităţile locale. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a solicitat ca procentul deţinut de autorităţile locale din portul Constanţa să crească.

„Proiect nu există. Există o discuţie mai veche şi o solicitare a autorităţilor locale din Constanţa. Primăria Constanţa, Consiliul Local Constanţa are deja 20% sau 22% şi există o solicitare a autorităţilor locale din Constanţa ca acest procent să ajungă la treizeci şi ceva la sută, în aşa fel încât acolo să fie o treime autoritatea locală, o treime autoritatea centrală şi o treime acţionari privaţi, în condiţiile în care deja Fondul Proprietatea are 20%“, a declarat Dragnea.

Vicepremierul a prezentat şi argumentele acestui transfer de la centru către autoritatea locală. „Întrebarea se poate pune şi invers: care sunt argumentele să nu ia autoritatea locală acest pachet de acţiuni? Pentru că, în general, majoritatea porturilor importante din Europa şi nu numai, autoritatea locală are un procent important. În condiţiile în care există un procent mai mare de acţiuni, veniturile pe care le realizează Consiliul Local sunt mai mari şi asta înseamnă că pot realiza pentru comunitatea locală mai multe proiecte, să le facă oamenilor viaţa mai bună“, a mai spus Dragnea.

PNL zice „Nu“

Radu Mazăre, susţinea, în 18 septembrie, că autorităţile locale ar putea primi încă 15% din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15% din acţiuni să fie listate pe Bursă.

Ministerul Transporturilor, Ramona Mănescu, nu doreşte însă să cedeze portul Constanţa autorităţilor locale deoarece este un obiectiv strategic, de interes naţional, şi trebuie tratat ca atare, a afirmat Ramona Mănescu, ministrul de resort, în cadrul emisiunii „După 20 de ani“ de la Pro TV.

„Eu nu vreau să dau portul şi domnul Mazăre (Radu Mazăre, primarul Constanţei - nr.) ştie lucrul acesta, chiar dacă se supără pe mine, asta este. (...) Porturile au proiecte în derulare, pe fonduri europene, odată ce schimbi administratorul, se încheie contractul, pierzi fondurile europene, sunt proiecte care au fost finalizate dar nu a trecut perioada de graţie de 5 ani, deci orice modificare presupune returnarea fondurilor care au fost investite. Apoi, avem un proiect integrat, acesta de care vă spuneam, pe care vrem să-l începem în 2014. Ar fi fost pus în pericol, pentru că un proiect integrat trebuie gestionat într-un mod integrat şi nu fărâmiţat în mii de bucăţele, care mai apoi nu ştim cine şi cum le administrează şi le gestionează“, a spus ministrul.

La 8 noiembrie, premierul a afirmat, referindu-se la descentralizarea Portului Constanţa, că se va proceda ca în cazul marilor porturi europene, prin listare la bursă, Guvernul şi autoritatea locală urmând să deţină participaţii minoritare.
 

Mai puteţi citi:

Portul Constanţa, la un pas de preluarea totală de către oamenii lui Radu Mazăre. Portuarii au transmis un memoriu Ministerului Transporturilor Organizaţia patronală "Operatorul Portuar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare au transmis un memoriu prin care semnalează problemele grave din Portul Constanţa şi solicită abordarea directă a deficienţelor constatate în actul de administrare a companiei. Între timp, oficialii de la Palatul Victoria se pregătesc să-l cadorisească pe primarul Radu Mazăre cu un pachet semnificativ de acţiuni la Portul Constanţa.

 
FOTO Radu Mazăre, inspector de manechine. Primarul Constanţei a verificat personal carele alegorice care vor defila la Carnavalul Mamaia 2013 Radu Mazăre, primarul Constanţei, a ţinut să verifice personal toate carele alegorice care vor defila la Carnavalul Mamaia 2013. Parada va începe sâmbătă, 6 iulie, în Piaţeta Casino din staţiune şi va fi condusă de Mazăre, care va fi costumat în Regele-Soare.

Model de succes în viaţă, politică şi afaceri: Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, stăpânii judeţului Se împlinesc 13 ani de când la conducerea Constanţei a ajuns echipa Mazăre. În această lună, Radu Mazăre a devenit cel mai longeviv primar al Constanţei.

 
Un nou termen în dosarul „Retrocedări ilegale” în care este acuzat Radu Mazăre. Instanţa a cerut să se facă trei expertize Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, amânarea termenului de astăzi în dosarul „Retrocedări ilegale” în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi de alte 35 de persoane că ar fi păgubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren din Constanţa.

  

Sursa: Adevarul