eStire.ro

Articol actualizat la: 18 January 2018, 11:36

Măsuri de combatere a şomajului record înregistrat în Europa. Forţa de muncă din România, la mare căutare prin Eures

Măsuri de combatere a şomajului record înregistrat în Europa. Forţa de muncă din România, la mare căutare prin Eures

Eures, reţeaua paneuropeană de căutare de locuri de muncă, ar urma să fie consolidată la propunerea Comisiei Europene (CE), cu scopul de a pune la dispoziţie mai multe oferte de locuri de muncă. În prezent, aproximativ 7,5 milioane de europeni lucrează în alt stat membru, ceea ce reprezintă doar 3,1% din totalul forţei de muncă, mai arată CE.

Practic, cetăţenii europeni vor avea mai multe posibilităţi în a-şi găsi un loc de muncă potrivit calificării profesionale, ajutorul venind în special pentru cei cu studii medii, care s-ar putea angaja în întreprinderi mici şi mijlocii, astfel încât şi angajatorii să îşi ocupe posturile vacante mai rapid şi mai eficient.
    
„Propunerea Comisiei reprezintă un pas ambiţios în lupta împotriva şomajului într-un mod foarte practic. Aceasta ar contribui la corectarea dezechilibrelor de pe piaţa muncii, prin intensificarea schimbului de posturi vacante la nivelul întregii UE şi prin asigurarea unei congruenţe mai precise între locurile de muncă disponibile şi persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. Reţeaua Eures îmbunătăţită ar facilita mobilitatea forţei de muncă şi ar contribui la realizarea unei pieţe cu adevărat integrate a forţei de muncă din UE”, a subliniat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.
    
Colaborări între statele membre    

Noile norme propuse ar eficientiza Eures, completeazaă oficialul, fapt care ar duce la recrutări mai transparente şi la o mai strânsă colaborare între statele membre.

Propunerile comisiei privind consolidarea reţelei Eures:

să ofere mai multe anunţuri referitoare la posturi disponibile în UE pe portalul de internet EURES, inclusiv anunţuri provenind de la serviciile private de ocupare a forţei de muncă. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din întreaga Europă ar avea acces imediat la aceleaşi anunţuri de posturi vacante, iar angajatorii înregistraţi ar avea posibilitatea de a alege dintr-o amplă bază de date conţinând CV-uri. să efectueze verificarea automată a congruenţei dintre locurile de muncă disponibile şi CV-uri să ofere informaţii de bază privind piaţa muncii din UE şi EURES oricărei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau oricărui angajator din întreaga Uniune să le ofere candidaţilor şi angajatorilor servicii de sprijin în materie de mobilitate, pentru a facilita recrutarea şi integrarea lucrătorilor în cadrul noului post din străinătate să îmbunătăţească procesul de coordonare şi de schimb de informaţii între statele membre cu privire la deficitele şi surplusurile forţei de muncă de la nivel naţional, astfel încât mobilitatea să devină parte integrantă din politicile lor de ocupare a forţei de muncă.


Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 700.000 de persoane se deplasează, în medie, anual, pentru a lucra într-un alt stat UE, ceea ce reprezintă un procent (0,29%) mult mai scăzut decât cele din Australia (1,5% între 8 state) sau SUA (2,4% între 50 de state).

Nivel record al şomajului în Europa

Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al şomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deşi existenţa posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieţei muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.

Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intenţiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă înregistraţi pe portalul Eures a crescut brusc de la 175.000 în 2007 la 1.100.000 în 2013.

Pe aceeaşi temă:

Vasluienii dornici să muncească în străinătate pot merge în Germania. Se caută bucătari, barmani şi ospătari

Germanii nu se tem de o invazie a românilor, ba din contră, îi caută din ce în ce mai mult. Eures România are disponibile 80 de locuri de muncă pentru vasluienii calificaţi în meseriile de bucătar, barman şi ospătar.

Şapte ţări din Europa angajează români. Medici, măcelari sau şlefuitori, căutaţi prin Eures. Salariile, până la 5.000 de euro/lună

Angajatori din Irlanda, Ungaria, Danemarca, Norvegia şi Spania caută, prin reţeaua europeană de ocupare a forţei de muncă Eures, medici, ingineri, bucătari sau şlefuitori români. Salariile variază de la 450 de euro, până la 5.000 de euro lunar.

Sursa: Adevarul