eStire.ro

Articol actualizat la: 20 January 2018, 10:57

Ministrul Muncii vrea pachet minim de bază pentru a da alocaţii doar săracilor

Ministrul Muncii vrea pachet minim de bază pentru a da alocaţii doar săracilor

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că alocaţia lunară de 42 de lei pe care o primesc peste 3,8 milioane de copii ar trebui să fie acordată mai degrabă copiilor defavorizaţi, pentru a economisi bani de la buget.

Reprezentanţii ministerului vor demara un studiu şi vor realiza un pachet minim de bază pentru bunăstarea copiilor, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, într-o emisiune TV. Ministrul Muncii ar putea lua în calcul acordarea, mai ţintit, a alocaţiilor pentru copii, însă părinţii nu sunt de acord cu această idee.

Ei susţin că toţi copiii au drepturi egale şi nimeni nu ar trebui sa taie din alocaţia lunară de 42 de lei, care şi aşa este insuficientă, raportat la nevoile copilului. 

Părinţii nu susţin ideea

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, spune că tinerii defavorizaţi ar trebui să primească ajutoare suplimentare, soluţia nefiind privarea celorlalţi copii de alocaţie.

„Fiecare copil are aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi, dacă prin legislaţie este prevăzut că toţi copiii au aceleaşi drepturi trebuie să aibă aceeaşi alocaţie, să nu confundăm alocaţia cu celelalte subvenţii ale statului pt întreţirenea copiilor, prin urmare toţi copii ar trebui să aibă aceeşsi alocaţie iar cei care sunt ăbtr-o situaţie dificilă pot fi subvenţionaţi”, a declarat Gună, potrivit B1TV.

Majorarea alocaţiilor, respinsă în Parlament

Propunerea legislativă care prevede majorarea de la 42 la 200 de lei a alocaţiei de stat pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost respinsă, în octombrie, de Senat.  Iniţiativa primise deja raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.

În discuţiile din Comisia de Muncă, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a explicat că nu sunt bani pentru majorarea cerută şi că o variantă ar fi acordarea de sume mai mari în cazul familiilor sărace şi cu mulţi copii, însă Constituţia nu permite o astfel de măsură.


Pe aceeaşi temă:

Alocaţiile pentru copii şi cei cu handicap ar putea fi mărite abia în 2015. Bani în plus pentru pensionari şi săraci

Senatul a respins proiectul de majorare a alocaţiei pentru copii. Urmează deputaţii

Ministrul Muncii nu vrea să majoreze alocaţia de stat pentru copii. „Nu sunt fonduri!”, susţine Mariana Câmpeanu

Sursa: Adevarul