eStire.ro

Articol actualizat la: 19 January 2018, 17:17

Raed Arafat: Unităţile de Primiri Urgenţe îşi vor raporta zilnic activitatea, online

Raed Arafat: Unităţile de Primiri Urgenţe îşi vor raporta zilnic activitatea, online

Începând de luna viitoare se va introduce raportarea zilnică, online, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe (UPU), care va permite o monitorizare în timp real, inclusiv a cheltuirii banilor publici. Aşa susţine secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat spune că monitorizarea e necesară după ce un spital din Bucureşti care a cheltuit pe reactivi "cât 10 UPU-uri" şi a trebuit să returneze 3,5 milioane lei.

"Dacă până acum am colectat date despre ce se întâmplă în sectorul prespitalicesc, intervenţii, sectorul de urgenţă, ambulanţe, SMURD, elicoptere, care ni se raportează şi ştim ce se întâmplă, începând cu luna viitoare vom introduce raportarea zilnică şi la nivelul UPU şi la compartimente. Urmează şi aspectul de raportare pe UPU, nu este o muncă în plus, fiecare UPU are un raport de gardă tip pe care îl completează. Ce va fi nou - acest raport va fi completat online şi va putea să fie accesat inclusiv la nivel de minister, ca să vedem şi să urmărim situaţia", a spus Arafat, duminică.

Acesta a precizat că, într-un an, la unităţile de primiri urgenţe finanţate de Ministerul Sănătăţii ajung în jur de 3,2-3,4 milioane de pacienţi, iar la compartimentele de primiri urgenţe din spitalele mai mici, care se încearcă să fie preluate la finanţare la minister - "o parte începând chiar cu acest an", în timp ce o parte au fost preluate în anii trecuţi - încă un milion de pacienţi.

Arafat a arătat că fiecare unitate îşi va putea vedea raportul propriu online, iar de la minister, Departamentul de Asistenţă Medicală de Urgenţă - al cărui personal va creşte de la doi la opt oameni, în acest an - va vedea rapoartele tuturor unităţilor.

"Va fi un raport tehnic şi ne informează unde sunt probleme. Monitorizarea este importantă pentru cheltuirea banului public", a spus Arafat.

Acesta a precizat că până acum se făceau monitorizări ale UPU, care nu erau în timp real, prin vizite şi prin monitorizare încrucişată, şi că şi în trecut s-au depistat nereguli.

El a dat exemplul unui spital din Bucureşti a cărui Unitate de Primiri Urgenţe a avut un consum de reactivi "cât la 10 UPU-uri" şi a trebuit să returneze, în urmă cu doi ani, 3,5 milioane de lei, precizând că la aceeaşi unitate s-a refuzat, în luna noiembrie a anului trecut, decontarea unor facturi, pentru că acestea vizau materiale aferente unor activităţi de construcţii şi reparaţii.

"Acum doi ani, după un astfel de control, am recuperat de la un spital din Bucureşti 3,5 milioane de lei, la minister, din fondurile date, după ce am depistat astfel de lucruri. Acum, de exemplu, ni s-au trimis facturi pentru decontat de la un spital din Bucureşti, ne-a atras atenţia că ceva nu e în ordine, am trimis controlul de la minister şi automat la unele facturi s-a refuzat decontarea, pentru că au fost pe materiale, pe lucruri care nu au nimic de-a face cu ce decontăm noi pe UPU. 

O monitorizare în timp real, zilnică, şi o comparaţie între diferite categorii de UPU ne permite să descoperim foarte repede dacă sunt discrepanţe", a spus Arafat, care a evitat să precizeze numele spitalului.

Sursa: Adevarul