eStire.ro

Articol actualizat la: 19 January 2018, 14:38

RECORD Cea mai caldă zi de 19 ianuarie din ultimii 53 de ani. Temperaturi de primăvară în mijlocul iernii

RECORD Cea mai caldă zi de 19 ianuarie din ultimii 53 de ani. Temperaturi de primăvară în mijlocul iernii

Dimineaţa de duminică, 19 ianuarie 2014, a fost cea mai călduroasă din ultimii 53 de ani în nordul României, dar şi în regiunile intracarpatice, unde s-au înregistrat temperaturi cu 17 grade Celsius peste normalul perioadei.

„Au fost înregistrate nişte recorduri din 1961, dar nu peste tot în ţară. Comparativ cu anii precedenţi, în această perioadă din an sunt abateri pozitive, cu temperaturi de până la 17 grade Celsius peste normal”, a explicat pentru adevarul.ro Viorica Dima, meteorolog de serviciu.

Potrivit acesteia, temperaturi record s-au înregistrat în Banat şi Transilvania. „E nefiresc de cald pentru a doua jumătate a lunii ianuarie. În următoarea perioadă, e puţin probabil să ningă, cel puţin nu în Bucureşti, deşi vremea se va răci”, a completat specialista.

Meterolog: nu vom vedea nămeţi ca anul trecut

Concret, valorile termice vor scădea de marţi spre miercuri, dar va ploua temporar. Totuşi, temperaturile vor rămâne pozitive.

„Nu aşteptăm aspecte de iarnă. În Moldova va veni aer rece şi se va coborî la minus 10 grade Celsius, asta va fi zona cea mai afectată. În Oltenia, în schimb, vor fi 5-6 grade Celsius”, a explicat Dima.

În februarie, în schimb, ne putem aştepta la valori normale din punct de vedere termic. „Nu va fi ger persistent pe o perioadă îndelungată. Nu vom vedea nămeţi ca anul trecut, asta e clar”, a conchis meteorologul.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza pentru două săptămâni. Meteorologii susţin că vin zăpezile

Specialiştii au emis luni prognoza meteo valabilă pentru perioada 13-26 ianuarie. Potrivit estimărilor, vremea va începe să se răcească începând cu 15-16 ianuarie. De asemenea, tot din această perioadă sunt aşteptate şi precipitaţiile, la început sub formă de ploaie după care sub formă de ninsoare.

 
Luna ianuarie a anului 2013 vine cu temperaturi mai mici decât în mod normal în această perioadă, însă în februarie şi martie acestea se vor apropia de normele climatologice. În primele două luni din 2014 cantităţile de precipitaţii  vor fi în general apropiate de medie, însă în martie acestea vor fi mai mari.

 

Sursa: Adevarul