eStire.ro

Articol actualizat la: 02 December 2018, 12:44

Energizantele cu cafeină modifică bătăile inimii

Energizantele cu cafeină modifică bătăile inimii

Inima bate diferit chiar şi la o oră după ce am consumat băuturi energizante care au în compoziţie cafeină, relevă un studiu german.


Medicii avertizau de multă vreme asupra riscurilor pe care băuturile energizante le au asupra sănătăţii inimii, dar nu ştiau exact cum influenţează acestea funcţiile cardiace. Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au descoperit că aceste băuturi intensifică în mod considerabil bătăile inimii, potrivit BBC.

„Cantitatea de cafeină din băuturile energizante este de până la trei ori mai mare decât cea din compoziţia altor tipuri de băuturi cu cafeină, de tipul cafelei şi cola. Efectele secundare asociate unui consum crescut de cafeină includ bătăi rapide ale inimii, palpitaţii, creşterea presiunii sângelui şi, în cazurile severe, pierderea cunoştinţei şi moarte subită“, atrage atenţia medicul Jonas Dorner, coordonatorul studiului german.

În cadrul studiului, la care au participat 16 voluntari, specialiştii au realizat investigaţii imagistice asupra inimilor acestora la o oră după ce au consumat băuturi energizante pe bază de cafeină. Mai precis, participanţii au consumat o băutură care conţine 32 mg de cafeină la 100 ml şi 400 mg de taurină la 100 ml, o altă substanţă chimică folosită în compoziţia băuturilor energizante.

Investigaţiile imagistice au arătat că ventriculul stâng, camera inimii care pompează sânge în corp, se contractă mai puternic la o oră după consumul de băuturi energizante pe bază de cafeină decât la începutul studiului.

Deşi acest studiu nu este suficient de bine documentat pentru a explica efectele precise pe care contracţiile puternice ale inimii în urma consumului de energizante pe au asupra stării de sănătate, cercetătorii recomandă, totuşi, copiilor şi persoanelor cu tulburări de ritm cardiac să evite acest tip de băuturi. 

Citeşte şi:

Cinci alimente care te seacă de energie

Cu toţii ştim că unele alimente sunt mai bogate în calorii decât altele. De cele mai multe ori, căutăm chiar bombele calorice, la gândul că ne vor da mai multă energie, dar unele dintre ele ar putea să aibă efectul invers.

Cartoful, energizantul toamnei

Toamna s-a instalat bine. Zilele sunt acum mai scurte şi ploioase, ne simţim obosiţi şi suntem puţin mai nervoşi decât de obicei.

Trucuri să te energizezi fără cafea

Cafeaua a devenit una dintre cele mai consumate băuturi din lume, pentru mulţi fiind un obicei de care nu se pot desprinde şi fără de care nu-şi pot începe ziua. Însă mulţi nu cunosc sau ignoră efectele secundare pe care o are cafeina asupra sănătăţii lor, motiv pentru care vă oferim câteva alternative mai sănătoase pentru a vă menţine energia pe toată durată zilei.

Sursa: Adevarul