eStire.ro

Articol actualizat la: 13 April 2018, 06:17

Ce tipuri de cancere pot fi cauzate de infecţia cu HPV

Ce tipuri de cancere pot fi cauzate de infecţia cu HPV

Infecţia cu Human Papilloma Virus – HPV – este cea mai frecventă şi mai răspândită infecţie virală a tractului genital. Tulpinile cu risc oncogen crescut pot cauza mai multe tipuri de cancere, nu doar pe cel de col uterin.

Aproape fiecare persoană activă sexual, pe parcursul vieţii, va fi infectată cel puţin o dată cu HPV, potrivit statisticilor internaţionale americane. Vestea bună este că circa 90% din aceste infecţii sunt neutralizate în mod natural, de către sistemul imunitar, după doi ani de la infectare.

Uneori însă infecţiile persistă, iar aceste infecţii repetate cresc riscul de cancer de col uterin. Infecţia cu HPV a fost dealtfel identificată în 99% din toate cazurile de cancer cervical diagnosticate.

Dintre tulpinile cu risc crescut oncogen – 16 şi 18 – sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% din cancerele de col uterin la nivel internaţional, iar 90% din cazurile înregistrate au fost provocate de genotipurile 16,18,31,33,35,45,52,58.

Celulele displazice la nivelul colului, semnul cel mai frecvent

Cel mai frecvent semn clinic al unei infecţii persistente cu HPV la nivelul colului uterin sunt displaziile cervicale, adică prezenţa unor celule anormale la nivelul mucoasei colului uterin. În funcţie de extinderea masei de celule anormale, aceste displazii se clasifică în CIN – 1, cel mai redus grad şi CIN – 3, displazie severă. Evoluţia acestor anomalii celulare până la instalarea cancerului de col uterin poate dura între 10 şi 20 de ani.

Testul care determină leziunile precanceroase este Babeş-Papanicolau, după care urmează testul HPV care depistează genotipul cu care este infectată pacienta. Pentru femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani screening-ul cancerului de col uterin prin efectuarea testului Babeş-Papanicolau este recomandat o dată la 3 ani sau la 5 ani.

Cât priveşte testul HPV, ghidurile europene recomandă această metodă de screening pentru femeile peste 35 de ani. În ultimii ani, s-au făcut cercetări care arată potenţialul testelor HPV de a fi utilizate în screening-ul primar al cancerului cervical. Dacă rezultatul testării este negativ, este recomandat ca următorul test să fie făcut peste cel puţin 5 ani, iar dacă este pozitiv se impune repetarea analizelor sau efectuarea colposcopiei şi iniţierea măsurilor de prevenţie necesare.

90% din tipurile de cancer anal

Tulpinile cu rsic oncogen crescut pot cauza mai multe tipuri de cancere. Pe lângă cel de col uterin este vorba şi despre cancerul anal – aproape 90% din toate tipurile de cancer anal sunt provocate de infecţia cu HPV.

Un alt tip de cancer este acela orofaringian. El poate apărea în zona de mijloc a gâtului, inclusiv în cea a palatului moale, la baza limbii sau pe amigdale. Circa 70% din toate tipurile de cancer orofaringian sunt cauzate de HPV.

HPV mai este responsabil pentru aproximativ 70% din cancere vulvare, vaginale sau peniene.

De adăugat că virusul nu se transmite doar prin actul sexual propriu-zis. Este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiţie obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu oferă o protecţie totală împotriva infecţiei cu HPV, pentru că există porţiuni neacoperite cu piele din zona genitală care vin în contact direct, atrag atenţia medicii specialişti.

În fiecare an, în România, sunt diagnosticate peste 4.000 de femei cu cancer de col uterin, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Sursa: Adevarul