eStire.ro

Articol actualizat la: 12 November 2018, 21:37

Curiozităţi despre somn: femeile au nevoie de mai multă odihnă şi jocurile video te scapă de coşmaruri

Curiozităţi despre somn: femeile au nevoie de mai multă odihnă şi jocurile video te scapă de coşmaruri

Cine are nevoie mai multă de somn, bărbaţii sau femeile? Sau cum pot gamerii să se vindece de coşmaruri? Curiozităţile despre somn par nelimitate. Fiecare lucru nou pe care îl aflăm despre dormit şi despre vise ne minunează şi ne face să credem că somnul este, într-adevăr, un tărâm cu foarte multe alte taine de descoperit.

Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii
 
Acesta este subiectul multor certuri din familie: cine are nevoie mai multă de odihnă, femeia sau bărbatul? Răspunsul vine de la expertul britanic Jim Horne care spune că femeia are nevoie de 20 de minute de somn în plus în fiecare noapte, deoarece creierul ei trebuie să se „recupereze“ din cauza stresului mai mare, notează „The Week“.
 
Gamerii îşi pot controla visele
 
Pasionaţii de jocurile video sunt mai protejaţi de coşmaruri şi de traumele mintale. Psihologul canadian Jayne Gackenbach spune că împătimiţii jocurilor video sunt mai înclinaţi să aibă vise lucide, adică acele vise pe care „visătorul“ simte că le controlează. Deşi visele lucide pot lua forma unor coşmaruri, gamerii sunt mai capabili să transforme aceste vise rele în experienţe pozitive
 
Prea puţin somn îţi micşorează creierul
 
Insomnia poate avea un efect neurologic alarmant, conform unui studiu olandez. Cercetătorii au descoperit că pacienţii care sufereau de insomnie cronică aveau mai puţină materie cenuşie în cortexul orbitofrontal stâng decât cei care dormeau bine. De obicei această afecţiune este caracteristică oamenilor care suferă de depresie sau de sindrom posttraumatic.
 
Cei care au un somn „greu“ au şi modele cerebrale speciale care blochează zgomotul
 
Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni dorm atât de adânc încât „poţi să tai lemne pe ei“, în timp ce alţii tresar la fiecare zgomot? Cercetătorii de la Harvard, SUA, au descoperit că cei care au un somn greu au şi nişte „modele pe creier“, adică o activitate rapidă şi bruscă produsă de talamus care, aparent, blochează semnalele neurologice activate de zgomot. Cu cât ai mai multe „modele“ pe creier, cu atât mai mult eşti predispus să ai un somn greu, adânc.
 
Poziţia de somn spune multe despre personalitatea ta.
 
Fie că dormi încovrigat sau pe burtă, acest lucru spune multe despre cine eşti. Cercetătorii britanici spun că şase poziţii principale de somn corespund unor trăsături ale personalităţii. Cea mai comună este poziţia fetală, încovrigată, care indică faptul că eşti introvertit, că pari dur la exterior, dar că eşti foarte sensibil. Cei foarte puţini care dorm în poziţie de stea (adică întinşi pe tot patul cu mâinile depărtate de corp) sunt foarte buni ascultători, foarte săritori, dar se simt şi inconfortabil dacă devin centrul atenţiei.
 

Citeşte mai multe despre somn:
 
 
Într-o societate în care totul se întâmplă prea rapid, ne este greu să credem că există şi oameni care dorm prea mult. Şi totuşi... Te simţi ameţit? Vezi ca prin ceaţă şi nu te poţi concentra la nimic? Te îngrijorezi că nu dormi destul? De fapt, poate dormi mai mult decât trebuie. Şi nu doar în weekend.
 
 
Sute de gene au de suferit atunci când dormim prea puţin noapte de noapte. Cele mai afectate sunt genele a căror activitate dictează cât de puternic este sistemul nostru imunitar, cum funcţionează metabolismul şi răspunsul organismului la stres.
 
 
Pe lângă evenimentele majore din viaţa noastră şi stresul zilnic, coşmarurile mai pot avea o varietate de cauze. Multe dintre ele pot fi uşor controlate şi, deci, coşmarurile pot fi prevenite.
 

 

Sursa: Adevarul