eStire.ro

Articol actualizat la: 07 December 2018, 04:09

Peştele gras, aliment care ajută la prevenirea artritei

Peştele gras, aliment care ajută la prevenirea artritei

Numeroase studii medicale au arătat că peştele gras este indicat pentru inimă, dar ultimele date arată că acest tip de peşte poate ajuta şi în prevenirea artritei reumatoide.

O porţie de peşte gras, cum ar fi somonul, consumat o dată pe săptămână, sau un trei-patru porţii de peşte mai slab, cum ar fi codul, pot preveni apariţia artritei reumatoide cu aproape 50%, potrivit unui studiu publicat în Annals of the Rheumatic Diseases.

 

În acest studiu, cercetătorii au analiyat dietele a 32.000 de femei din Suedia care au completat două chestionare alimentare, unul la sfârşitul anilor 1980, iar altul un deceniu mai târziu. Femeile care au consumat peşte gras cel puţin o dată pe săptămână au avut un risc al apariţiei artritei reumatoide la jumătatea faţă de cele care au consumat puţin peşte sau deloc.

 

„Acest studiu este un argument în plus pentru a respecta recomandările doctorilor şi să consumăm peşte gras”, a declarat profesoara de la Institutul Karolinska din Stockholm, Alicja Wolk, citată de CNN.

 

Cercetătorii susţin că acizii graşi omega-3, prezenţi în peştele gras, au un efect anti-inflamator de protecţie asupra sistemului imunitar. Peştele gras este bogat şi în vitaminele A, D, B6, B12, în minerale (iod, fluor, fosfor, cupru, seleniu, zinc) şi sărac în grăsimi saturate şi în colesterol.

 

Artrita reumatoidă este o afecţiune în care sistemul imunitar atacă din greşeală articulaţiile corpului. Aceasta declanşează dureri puternice, iar în cele din urmă poate distruge cartilagiile şi oasele. Este mult mai frecventă la femei ca la bărbaţi.

 

Când este adusă în discuţie sănătatea generală a organismului, experţii recomandă consumul regulat de minim două porţii de fructe de mare săptămânal.

Sursa: Adevarul