eStire.ro

Articol actualizat la: 12 December 2018, 18:49

Putem să ne intoxicăm cu plumb dacă bem ceai? De ce nu e bine să-l laşi la infuzat mai mult de trei minute

Putem să ne intoxicăm cu plumb dacă bem ceai? De ce nu e bine să-l laşi la infuzat mai mult de trei minute

În ceaiul verde, negru, alb şi oolong asiatic se găsesc mici cantităţi de aluminiu, arsenic şi de plumb, arată un studiu canadian. Un om sănătos nu ar trebui să se îngrijoreze, însă există câteva categorii de persoane care ar putea avea de suferit dacă beau astfel de ceaiuri.


Şapte din zece ceaiuri de provenienţă asiatică au în compoziţie niveluri de plumb care, în mod normal, nu pun probleme de sănătate, dar pentru femeile însărcinate sau care alăptează pot fi riscante, a dovedit o cercetare a oamenilor de ştiinţă canadieni de la Universitatea Alberta.  

Dacă sunt infuzate în apă fierbinte între trei şi patru minute, 73% din ceaiuri au concentraţii de plumb superioare celor maxime admise pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Dacă sunt infuzate 15 minute, atunci riscul de a fi improprii pentru consum de către viitoarele mame este cu 83% mai mare, potrivit specialiştilor canadieni.

Riscurile cresc direct proporţional cu numărul ceştilor de ceai consumate. Astfel, o femeie gravidă sau care alăptează care bea trei sau patru căni de ceai verde, alb, negru sau oolong va avea în corp un nivel mult prea mare de plumb pentur bebeluş. De altfel, cantitatea de plumb acumulată astfel este o adevărată otravă pentru creierul copilului, avertizează cercetătorii citaţi de publicaţia franceză „Le Point“.

Fătul sau copilul foarte mic este mult mai vulnerabil la intoxicaţia cu plumb decât adultul, pentru că sistemul lui nervos este în plină dezvoltare şi absoarbe foarte uşor metalele grele la nivel gastro-intestinal.

Otrăvirea cu plumb, o problemă gravă

O concentraţie atât de mare de plumb într-o băutură atât de răspândită cum este ceaiul i-a surprins chiar şi pe cercetători. Intoxicaţia cu plumb, cunoscută medical şi sub numele de saturnism, este o problemă reală de sănătate publică. Acestă tulburare duce la o scădere considerabilă a coeficientului de inteligenţă, la probleme de comportament sau chiar la epilepsie.

Cunoscute fiind aceste efecte periculoase ale plumbului, la nivel mondial au fost luate măsuri de tipul excluderii plumbului din vopseaua modernă (fiindcă metalul greu se elibera în aerul din casă şi ne intoxica treptat). Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat reglementări cu privire la nivelul maxim tolerabil într-o săptămână. Dar aceste praguri sunt modificate constant, pentru că intoxicaţia poate să apară chiar şi la niveluri reduse.

Cercetătorii canadieni susţin că pragul zilnic acceptabil pentru un făt este de 0,5 micrograme la litru, în vreme ce nivelul tolerat pentru un adult este de 15 micrograme pe litru. Un consum de trei-patru căni cu ceai pe zi duce la acumularea unui nivel de plumb cuprins între 0,1 şi 4,39 micrograme la litrul de sânge. La acesta se mai adaugă plumbul pe care-l acumulăm din ceştile de porţelan, din vasele din email şi cantitatea de plumb din apa potabilă.

Ceaiurile din China, cele mai riscante

Studiul canadian a demonstrat că mai ales ceaiul oolong provenit din China are o concentraţie mare de plumb. De vină ar putea fi, conform unor teorii, poluarea degajată de centralele pe cărbune. Urmează, ca grad de risc, ceaiul negru. Pe de altă parte, ceaiul alb bio din India şi din Sri Lanka au cea mai mică concentraţie de plumb. Totuşi, la modul general, ceaiurile bio analizate nu coţin mai puţin plumb decât cele provenite din culturi convenţionale.

Putem bea în continuare ceai verde?

În compoziţia ceaiului se găsesc şi alte metale grele nocive, în afară de plumb, printre care aluminiul, prezent în cantităţi prea mari într-un ceai din cinci, dar şi metale benefice pentru organism, cum sunt calciul, magneziul, potasiu, manganul şi fosforul.

Specialiştii spun că nu ar trebui să nu mai bem ceai, mai ales că nivelurile de metale grele nu sunt riscante pentru oamenii sănătoşi şi pentru femeile care nu sunt însărcinate şi care nu alăptează. Totuşi, pentru a limita acumularea acestora, cercetătorii recomandă să nu lăsăm ceaiul la infuzat mai mult de trei minute, fiindcă fiecare minut în plus creşte nivelul de aluminiu din compoziţia băuturii.

De asemenea, printre metalele toxice din ceaiuri se mai numără arsenicul, cadmiul şi cesiul. Nivelul tuturor creşte direct proporţional cu durata de infuzare. 


Citeşte şi:

Un motiv în plus să foloseşti mai des coriandru: purifică apa

Dacă, în anumite situaţii, nu eşti sigur că apa pe care o ai la îndemână este potabilă, foloseşte puţin coriandru pentru a elimina din ea metalele grele, recomandă oamenii de ştiinţă americani şi mexicani.

Ciupercile, „magneţi“ pentru poluare şi metale grele. Riscurile la care se expun cei care le mănâncă frecvent

Virtuţile terapeutice ale ciupercilor, fie ele cultivate sau sălbatice, sunt incontestabile, spun specialiştii în nutriţie. Dar nu totul este bun la ciuperci, acestea fiind extrem de sensibile la poluare, arată studiile.

Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru slăbit

În primul rând, trebuie să ai o dietă echilibrată şi să faci mişcare, iar în asociere cu unele preparate din plante, rezultatele vor apărea mai repede.

VIDEO Dr. Ruxandra Constantina ne spune care sunt cele mai bune ceaiuri de slăbit şi la ce trebuie să fim atenţi când le alegem

Piaţa remediilor care promit slăbirea rapidă şi de durată este suprasaturată. La Adevărul Live, medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne-a ajutat să aflăm care sunt cu adevărat ceaiurile de ajutor în lupta cu grăsimea în plus şi care sunt cele pe care trebuie să le evităm.

 

Sursa: Adevarul