eStire.ro

Articol actualizat la: 07 December 2018, 18:02

4 indicii pe care le oferă părul despre starea ta de sănătate

4 indicii pe care le oferă părul despre starea ta de sănătate

Dacă părul tău şi-a pierdut din volum, din rezistenţă sau din luciu aparent fără motiv, acesta ar putea fi un semn că este ceva în neregulă cu starea ta de sănătate.


Părul suferă modificări mai ales atunci când folosim excesiv produse de styling sau foehn-ul, vara, când petrecem mare parte din zi în apa mării şi sub razele soarelui, când mergem la piscină în apă tratată cu mult clor, când ne vopsim cu produse agresive. Dar dacă nu te regăseşti în niciuna dintre aceste situaţii şi, totuşi, ai constatat că părul tău suferă, atunci ar fi cazul să faci investigaţii amănunţite pentru a depista eventualele cauze organice.

1. Probleme cu tiroida

Părul lipsit de strălucire, uscat şi care se încurcă uşor poate fi semnul că suferi de o afecţiune a glandei tiroide. Mai precis, acesta poate fi un indiciu al hipotiroidismului, când tiroida nu secretă suficienţi hormoni, iar metabolismul este încetinit. De regulă, modificările la nivelul părului, care anunţă hipotiroidism, se asociază şi cu alte manifestări, precum: îngrăşarea bruscă, oboseala excesivă aparent inexplicabilă şi senzaţia aproape constantă de frig.

2. Psoriazis

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat cu problema mătreţii. Dar în cele mai multe cazuri, micii fulgi albi din păr şi de pe umeri dispar după folosirea şampoanelor speciale antimătreaţă.

În cazul în care în loc să dispară, mătreaţa se transformă în coji groase pe scalp, care se desprind cu dificultate, în ciuda tratamentelor de la farmacie, poate fi vorba despre psoriazis. Aceasta este o afecţiune autoimună care face ca procesul de regerare a pielii să fie dat peste cap, cumva pe „repede înainte“.

3. Stres cronic, dezechilibru hormonal sau afecţiuni ginecologice

Orice om pierde, în medie, 100 de fire de păr pe zi. Este normal şi nu trebuie să ne îngrijoreze acest lucru dacă el se şi regenerează şi, atunci când îl cuprinzi cu mâna, nu pare mult mai puţin, mai rar. Dacă se răreşte considerabil sau dacă începe să cadă în mănunchiuri, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Uneori, pierderea părului este o consecinţă a unui stres important, cum este pierderea locului de muncă sau un divorţ. În alte situaţii, rărirea părului poate fi o manifestare a dezechilibrelor hormonale, cum ar fi hipotiroidismul. Sindromul ovarelor polichistice poate fi asociat cu o cădere masivă a părului. Dar şi unele medicamente, cum sunt antidepresivele şi pilulele contraceptive pot avea acest simptom printre reacţiile adverse.

4. Nu te hrăneşti echilibrat

Părul care-şi pierde rezistenţa, uscat şi care se rupe uşor este unul dintre semnele care le dau de gol pe tinerele anorexice, fiind o manifestare a malnutriţiei, în primul rând. Firele de păr sunt alcătuite dintr-o proteină numită cheratină. De aceea, o carenţă de proteine în dietă se poate asocia cu subţierea firelor de păr, spun specialiştii. De asemenea, şi firele casante pot fi un semnal de alarmă care ar putea duce cu gândul la o afecţiune tiroidiană, de aceea nu ar strica nişte investigaţii amănunţite în acest sens. 

Sursa: Adevarul