eStire.ro

Articol actualizat la: 08 December 2018, 11:47

Heptatita C va putea fi tratată într-un timp scurt şi mai uşor

Heptatita C va putea fi tratată într-un timp scurt şi mai uşor

Un medicament care se administrează maximum 24 de săptămâni, cu o rată de succes împotriva hepatitei C mai mare decât tratamentele injectabile disponibile până acum, a fost aprobat pentru comercializarea în SUA la sfârşitul săptămânii de Agenţia americană pentru siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor.


Medicamentul cu administrare orală Sovaldi, al companiei Gilead Sciences, aprobat de FDA la sfârşitul săptămânii, va permite unora dintre bolnavii de hepatită C să fie trataţi exclusiv cu pastile, nemaifiind nevoiţi să suporte injecţiile săptămânale cu interferon, medicamentul cu efecte secundare greu de suportat.

Medicamentul este mai eficient, mai uşor de tolerat şi de scurtă durată, comparativ cu tratamentele existente până acum pentru hepatita C, arată studiile clinice citate de „The New York Times“. Totuşi, toate acestea vin la un preţ destul de piperat. Medicamentul cu substanţa de bază sofosbuvir, va costa 28.000 de dolar pentru patru săptămâni, adică o pastilă pe zi va costa 1.000 de dolari. Un calcul simplu arată că tratamentul standard de 12 săptămâni îi va costa pe pacienţi până la 84.000 de dolari.

În Statele Unite, între trei şi patru milioane de oameni suferă de hepatita C cronică, deşi mulţi dintre ei nu ştiu acest lucru, boala fiind silenţioasă până la un punct. Virusul hepatitic distruge încet ficatul, aducându-l în stadiul de ciroză şi, în unele cazuri, de cancer hepatic. Dar în multe cazuri, pot trece şi peste zece ani până la apariţia simptomelor.

Şi în România, situaţia privind infecţiile cu virusul hepatitic C este îngrijorătoare. Specialiştii spun că peste 600 de mii de români au fost infectaţi, astfel că rata prevalenţei acestei infecţii este de 3,23%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Cât durează tratamentul

Până acum doi ani, tratamentul pentru hepatita C se făcea exclusiv prin administrarea unor injecţii săptămânale cu interferon, combinate cu tablete zilnice de  ribavirină, pe o durată de 24-48 de săptămâni. Niciunul dintre cele două medicamente nu a fost dezvoltat ţintit pentru tratamentul hepatitei C. Combinaţia ajută  la vindecarea unei jumătăţi din bolnavi, dar efectele secundare precum manifestările asemănătoare gripei, anemia şi depresia pot fi atât de severe, încât fac dificilă continuarea tratamentului.

Sovaldi şi alte medicamente de generaţie nouă care sunt dezvoltate de marile companii farmaceutice acţionează prin inhibarea enzimelor produse de virusul hepatitic C, acelaşi principiu utilizat pentru tratamentele antiHIV. Ca şi în cazul infecţiei cu HIV, şi în cazul hepatitei C, două sau mai multe medicamente trebuie administrate împreună, pentru a exclude riscul ca virusul să dezvolte rezistenţă la tratament.

Rata de vindecare cu Sovaldi, un inhibitor de polimerază, este de peste 80%, deşi succesul şi durata de tratament depind în mare măsură de tulpina sau de genotipul virusului cu care este infectat fiecare pacient în parte.

Mai exact, pentru genotipurile 2 şi 3, care alcătuiesc între 20% şi 25% din cazurile din SUA, Solvadi trebuie administrat împreună cu ribavirina – primul tratament exclusiv oral, fără interferon, pentru hepatita C. Genotipul 2 are nevoie de 12 săptămâni de terapie, iar genotipul 3 – de 24 de săptămâni.

Genotipul 1, cel mai frecvent întâlnit atât în SUA, cât şi în România (1B), ar trebui să folosească Sovaldi asociat cu injecţiile cu interferon şi cu ribavirină – triplă terapie. Însă tratamentul nu durează mai mult de 12 săptămâni, faţă de 24 sau 48, cât durează alte tratamente. 


Citeşte şi:

VIDEO Bolnavii de hepatită C din România se pot vindeca. Stă în puterea autorităţilor, spun pacienţii

Asociaţiile bolnavilor de hepatită au lansat astăzi Carta Albă a a Hepatitei în România, o strategie naţională de combatere a problemelor cu care se confruntă bolnavii de hepatită C în ţara noastră, pe care o propun autorităţilor sanitare.

Raport european: România este prima în UE la TBC, hepatită A şi la rabie. Care sunt cele mai periculoase infecţii din ţară

Numărul mare al cazurilor de infecţii – atât digestive, cât şi cu transmitere sexuală – clasează ţara noastră în top 3 în UE la mai multe boli, unele dintre ele în curs de eradicare în alte state membre. Acestea sunt rezultatele celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor.

Oboseala nu dă hepatită, ci hepatita dă oboseală. Poveştile celor care au aflat, din întâmplare, că sunt infectaţi

Este un mit că „de la stres, supărări şi oboseală prelungită dai în hepatită“. În schimb, infecţiile cu virusurile hepatitice B şi C se manifestă, adesea, cu astenie, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată duminică, 28 iulie.

 

Sursa: Adevarul