eStire.ro

Articol actualizat la: 05 December 2018, 20:59

Încă un motiv să nu fumezi marijuana: favorizează creşterea sânilor la bărbaţi

Încă un motiv să nu fumezi marijuana: favorizează creşterea sânilor la bărbaţi

Marijuana afectează nivelul testosteronului, putând cauza creşterea sânilor în cazul bărbaţilor, conform unor studii recente.

 
Ginecomastia, creşterea sânilor la bărbaţi, afectează între 33 şi 41% din bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani. Această tulburare este mai comună în timpul pubertăţii, afectând aproape 60% dintre adolescenţi, din cauza modificărilor prin care trece organismul băieţilor.
 
Deşi multe dintre cazurile de ginecomastie se rezolvă de la sine în câteva luni (sau ani), există foarte mulţi bărbaţi care apelează la chirurgia estetică pentru a scăpa de sâni, notează CNN.
 
Creşterea sânilor la bărbaţi este cauzată de un dezechilibru hormonal. Când balanţa hormonilor înclină spre estrogen în defavoarea testosteronului, organismul răspunde prin crearea unui ţesut adipos în plus în zona sânilor. Studiile pe animale au demonstrat că expunerea la un ingredient activ în marijuana poate rezulta în scăderea nivelului testosteronului, poate cauza reducerea mărimii testiculelor şi chiar anormalităţi în forma şi funcţionarea spermatozoizilor.
 
În cazul oamenilor, efectele marijuanei asupra testosteronului şi estrogenului nu sunt foarte clare. Totuşi, la cei care fumează marijuana regulat s-au înregistrat niveluri mai mici de testosteron. 
 
„Deşi asocierea dintre marijuana şi ginecomastie nu a fost demonstrată foarte clar, pare o concluzie destul de logică. Din această cauză, mulţi dintre chirurgii plasticieni s-au obişnuit ca, în cazul celor care vin să li se reducă sânii, să întrebe despre consumul de canabis şi să recomande imediat încetarea acestui obicei“, spune chirurgul plastician american Anthony Youn, corespondent pentru CNN.
 

Citeşte şi:
 
 
Consumată cu regularitate de tineri, marijuana produce modificări permanente în creier. De altfel, acest drog, considerat uşor de mulţi, creşte considerabil riscul unor afecţiuni psihice severe în viaţa adultă, arată un studiu recent.
 
 
Consumul de etnobotanice i-a distrus lui Emily Bauer o mare parte din creier. Cu toate acestea, după nouă luni, fata a reuşit ceva ce părinţii nu mai sperau să vadă vreodată: s-a întors la şcoală. Emily nu mai poate citi sau scrie şi merge de la un curs la altul cu ajutorul unui scaun cu rotile.

 

Sursa: Adevarul