eStire.ro

Articol actualizat la: 06 December 2018, 18:41

Boala Alzheimer se transformă într-o epidemie la nivel mondial

Boala Alzheimer se transformă într-o epidemie la nivel mondial

La nivel mondial, numărul cazurilor de demenţă se va tripla până în 2050, conform unei noi analize. Organizaţia Internaţională a Bolii Alzheimer anunţă că, la ora actuală, există 44 de milioane de oameni care suferă de demenţă, dar acest număr va atinge 135 de milioane până în 2050.

Organizaţia Internaţională a bolii Alzheimer se aşteaptă ca, din cauza creşterii speranţei de viaţă, să existe şi o creştere a cazurilor de demenţă în ţările sărace sau emergente, în special în cele din regiunea Asiei de sud-est şi din Africa, notează BBC.
 
Acum, 38% din cazurile de demenţă se înregistrează în ţările bogate, dar se estimează că această proporţie se va schimba radical până în 2050, cu 71% din pacienţi înregistrându-se în ţările cu venituri medii sau sărace. Raportul Organizaţiei spune că multe guverne sunt „complet nepregătite pentru epidemia de demenţă“.
 
„Este o epidemie globală şi situaţia se înrăutăţeşte. Dacă privim în viitor, numărul persoanelor vârstinice va creşte îngrijorător“, conform lui Marc Wortmann, directorul executiv al Organizaţiei Internaţionale a Bolii Alzheimer.
 
Demenţa devine rapid cea mai mare provocare a sănătăţii, dar şi a societăţii. Trebuie să facem ceva acum, pentru cei care suferă de demenţă peste tot în lume, dar şi pentru milioanele care vor suferi de această boală în viitor“, declară şi Jeremy Hughes, directorul executiv al Societăţii Bolii Alzheimer din Marea Britanie.
 
Numărul în creştere al oamenilor afectaţi de boala Alzheimer, la nivel mondial, este un motiv serios de îngrijorare, însă cercetătorii pot opri acest val. Întârzierea instalării acestei boli cu cel puţin cinci ani ar putea reduce la jumătate decesele, având un impact benefic asupra a milioane de oameni. Acest progres poate veni doar din cercetare, iar aceste cifre sunt un semnal de alarmă al provocării care ne aşteaptă“, spune şi Rebecca Wood, director al Societăţii Bolii Alzheimer din Marea Britanie.
 
Aproape 500.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Alzheimer, afecţiune cunoscută şi ca boala uitării. În cazul acestei patologii, incidenţa şi prevalenţa cresc puternic odată cu vârsta.
 
 
Felul în care este procesată mâncarea, expunerea la chimicale şi toxine, dar şi lipsa de activitate fizică contribuie la creşterea numărului de persoane cu stadii incipiente ale bolii Alzheimer.
 
 
Cheia descoperirii leacului pentru boala Alzheimer poate fi o fetiţă care suferă de o boală rară, numită „imortalitate biologică“, şi care o face să arate ca un bebeluş de trei luni.
 
 
Chiar dacă modificările memoriei sunt semne relativ naturale ale înaintării în vârstă, unele dintre acestea pot să fie asociate ca simptome ale bolii Alzheimer.
 
Sursa: Adevarul