eStire.ro

Articol actualizat la: 03 February 2018, 17:13

Lobby pentru a avea Universiada din 2021 în România, la fix 40 de ani după ce Nadia a aprins flacăra competiţiei pe stadionul "23 August". Avantajele date de C.E. de fotbal şi gimnastică

Lobby pentru a avea Universiada din 2021 în România, la fix 40 de ani după ce Nadia a aprins flacăra competiţiei pe stadionul "23 August". Avantajele date de C.E. de fotbal şi gimnastică

Student Sport pune pe masa autorităţilor un proiect pentru aducerea celei de-a 21-a ediţii a Universiadei, cea mai importantă competiţie mondială a studenţilor sportivi din centrele universitare. Fondatorul Adrian Socaciu a anunţat că memorandumul pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021 va ajunge în aceste zile la Guvern.

"Proiectul are 20 de pagini şi prezintă avantajele organizării Universiadei, impactul economic, cultural, media, impactul asupra sectorului de sănătate", a detaliat pentru ProSport Adrian Socaciu. Reprezentantul Student Sport, asociaţie înfiinţată în 2011, vede Bucureştiul, dar şi Clujul, ca potenţiale gazde ale celor 10 sporturi obligatorii, cu 13 discipline sportive mandatorii în prezent şi până la trei sporturi opţionale.

Angajamentele pe care România şi le-a asumat deja în vederea orgănizării unor întreceri continentale reprezintă un punct de pornire important pentru noua iniţiativă. "Bugetul ultimei Universiade, de la Kaza (n.r. - 2013) a fost de 256 milioane de euro, dar o mare parte din aceste costuri s-ar reduce în cazul Rom\niei, dacă se respectă programele guvernamentale şi se finalizează toate lucrările deja programate, conform proiectelor. Pentru că România va beneficia de infrastructura pentru Campionatul European de Fotbal (n.r. - România va găzdui trei meciuri din faza grupelor şi un meci din optimile Campionatului European de fotbal din 2020), dar şi de cea pentru Campionatul European de Gimnastică (n.r. - din 2017)", a atras atenţia Adrian Socaciu.


Atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, nataţie, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis şi volei sunt disciplinele standard din programul Universiadelor de Vară, iar pe lista sporturilor obligatorii se va regăsi, din 2017, şi taekwondo, iar din 2019, şi proba de tir cu arcul.


Proiectul Student Sport a fost conceput în urma unor consultări neoficiale cu federaţiile naţionale şi va ajunge în egală măsură pe agenda de lucru a Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Tineretului şi Sportului, cât şi a Ministerului Finanţelor Publice, "Preşedintele COSR, Alin Petrache, este la curent şi susţine conceptul de Diplomaţie Sportivă promovat de Student Sport", afirmă Adrian Socaciu, dovadă fiind şi participarea şefului olimpismului românesc la conferinţa organizată în toamna anului trecut de asociaţia care are ca scop dezvoltarea sportului în mediul universitar.

Universiada este o competiţie mondială, organizată din doi în doi ani, care şi-a făcut debutul în 1959, printr-o întrecere găzduită de Torino. România se află în Top 10 mondial în clasamentul pe medalii la Universiadele de Vară - locul nouă, cu 144 de distincţii de aur, 122 de argint şi 137 de bronz.

În 1981, la singura ediţie a competiţiei găzduite pe teritoriu românesc, delegaţia tricoloră a avut un parcurs excelent, fiind a doua performeră , ca număr dea competiţiei, după Uniunea Sovietică, cu 67 de medalii, dintre care 30 de aur.  "Universiada din 1981 a reprezentat cea mai semnificativă mobilizare de resurse în România acelor ani, întrunind participarea a 2.930 de sportivi din 86 de ţări, participarea a zeci de campioni olimpici, mondiali şi europeni, a peste 200.000 de spectatori în săli de sport şi pe stadioane la toate cele 10 discipline sportive, fiind considerată la acea vreme o realizare de excepţie a României", se specifică în comunicatul de presă prin care Student Sport a făcut publică lansarea memorandumului pentru lansarea candidaturii României. Nadia Comăneci, Carmen Bunaciu, Doina Melinte şi Virginia Ruzici sunt câţiva dintre campionii României la Universiadă.

Sursa: Prosport