eStire.ro

Articol actualizat la: 03 February 2018, 08:25

Au fost corecţi sau nu? Preşedintele IHF, Hassan Moustafa, s-a făcut că plouă pe subiectul "recrutărilor" făcute de Qatar pentru Mondialul de handbal. Claude Onesta, atac la adresa gazdelor

Au fost corecţi sau nu? Preşedintele IHF, Hassan Moustafa, s-a făcut că plouă pe subiectul "recrutărilor" făcute de Qatar pentru Mondialul de handbal. Claude Onesta, atac la adresa gazdelor

A încălcat sau nu Qatar regulile la Mondialul de handbal masculin, prin naturalizarea a peste 10 jucători pentru competiţia pe care a organizat-o? Este marea dilemă a handbalului mondial, transformată într-o mare controversă pe măsură ce Qatar a avansat până în finala turneului final, cedată în faţa Franţei cu 25-22.

Qatar a acţionat conform regulamentului în vigoare al Federaţiei Internaţionale de Handbal, au fost voci care au sărit în apărarea gazdelor. La "manual" se specifică faptul că un handbalist poate schimba echipa naţională dacă în ultimii trei ani nu a jucat niciun meci oficial pentru reprezentativă la care şi-a adăugat ultima selecţie. Qatar a profitat de acest aspect şi a naturalizat nu unul, ci 11 jucători! L'Equipe susţine că din lot au făcut parte, de fapt, 14 handbalişti născuţi în afara Qatarului, alţi trei având origini iraniene.

Onesta: "Când ai paşapoarte temporare pentru o competiţie, înseamnă că eludezi regulile"

Şi mai vocală a fost partea adversă, cea care a contestat "acţiunile" Qatarului pentru acest Campionat Mondial. De remarcat faptul că declaraţiile critice s-au intensificat pe măsură ce naţionala ţării gazde a început să elimine nume grele din competiţie, Germania şi Polonia.  Claude Onesta, antrenorul campioanei mondiale, a făcut la rândul lui câteva afirmaţii pe marginea acestui subiect, după meciul din finală câştigat de Franţa cu 25-22: "Aş fi fost foarte întristat dacă echipa Qatarului, cu majoritatea jucătorilor de origine străină, ar fi câştigat finala. Eu cred că cineva poate aplica pentru cetăţenia unei ţări dacă îşi trăieşte viaţa acolo, dacă îşi creşte copiii. Atunci, ar avea şi tot dreptul să reprezinte ţara respectivă în diverse întreceri. Dar când ai paşapoarte temporare pentru o competiţie, înseamnă că eludezi regulile. Eu nu arunc cu pietre în echipa Qatarului, dar ar fi dăunător pentru handbal ca o astfel de regulă să se menţină, am merge într-o direcţie greşită".

Federaţia Internaţională de Handbal este una dintre cele mai permisive foruri în privinţa liberei circulaţii a jucătorilor de la o naţionala la alta. Sunt multe cazuri în handbalul mondial în care un jucător a evoluat nu pentru două, ci chiar pentru trei naţionale! Cel mai cunoscut caz este chiar al portarului naţionalei Qatar, Danijel Saric, care a mai jucat pentru Serbia şi Bosnia. La conferinţa de presă care s-a desfăşurat înaintea finalei de duminică, preşedintele IHF, Hassan Moustafa, a fost chestionat şi pe acest subiect, dacă ia în calcul anumite restricţii pe viitor, astfel încât o naţională să nu mai "închirieze" handbalişti pentru o competiţie. Egipteanul din fruntea handbalului mondial a venit însă cu un răspuns straniu: "Noi suntem Consiliul IHF şi nu avem treabă cu aşa ceva. Această întrebare trebuie adresată Congresului IHF, aşa că mai bine întrebaţi federaţia naţională , să ia iniţiativa şi să facă propuneri în acest sens. Noi respectăm deciziile luate în Congresul IHF. Nu pot să vă spun punctul meu de vedere".

Dacă la handbal, echipa naţională poate fi schimbată relativ uşor, în schimb, la alte sporturi de echipe regulamentele sunt mult mai restrictive. Fotbalul şi baschetul, cele mai populare jocuri sportive în întreaga lume, au un regulament identic: dacă un senior a apucat să joace un meci oficial pentru o echipă naţională, atunci acesta nu mai poate evolua peste un timp şi pentru altă reprezentativă.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Sursa: Prosport