eStire.ro

Articol actualizat la: 02 February 2018, 14:17

Experţi fără nicio exagerare. Francezii au câştigat 91% din finalele pe care le-au disputat în handbalul masculin

Experţi fără nicio exagerare. Francezii au câştigat 91% din finalele pe care le-au disputat în handbalul masculin

Franţa a câştigat, duminică, în Qatar, a 24-a ediţie a Campionatului Mondial de handbal masculin, după ce s-a impus în faţa reprezentativei ţării gazde cu 25-22. Echipa pregătită de Claude Onesta a stabilit, cu această ocazie, două recorduri fabuloase: al 5-lea titlu mondial şi al 10-lea trofeu în ultimii 20 de ani.

Echipa de handbal masculin a Franţei a intrat deja în istoria sportului mondial. "Les Experts", aşa cum sunt porecliţi băieţii lui Onesta, formează, probabil, una dintre cele mai redutabile naţionale din toate timpurile, indiferent de disciplina la care ne referim. În Qatar, Franţa şi-a îmbunătăţit toate cifrele, care oricum erau impresionante: a devenit prima naţiune care câştigă titlul mondial la cinci ediţii, a reuşit să facă din nou "tripla", să deţină toate trofeele importante în acelaşi timp (Jocuri Olimpice, Campionat Mondial, Campionat European), şi-a trecut în cont al 10-lea trofeu în palmares din ultimii 20 de ani.

De altfel, Franţa se descurcă de minune atunci când ajunge într-o finală de turneu final: din cele 11 finale pe care le-a disputat de-a lungul timpului a pierdut una singura, prima jucată la Monduial din 1993. De atunci, Richardson, Mahe, Omeyer, fraţii Gille, Dinart, Karabatic, Abalo, Fernandez şi toţi ceilalţi mari jucători care au reprezentat Franţa nu au mai pierdut nicio ocazie când au jucat cu trofeul pe masă şi au câştigat absolut tot. 10 trofee în handbal a mai obţinut doar naţionala feminină a Norvegiei, dar din 18 finale!

Din punct de vedere al finalelor câştigate în handbal, Franţa conduce detaşat într-o ierarhie a naţionalelor care au disputat cel puţin 10 meciuri cu trofeul pe masă (Jocuri Olimpice, Mondial şi European)

Spre exemplu, naţionala de handbal masculin a României a avut un procentaj de 80% în finalele pe care le-a disputat de-a lungul timpului. Tricolorii au susţinut cinci finale, patru de Campionat Mondial şi una la Jocurile Olimpice, aceasta din urmă fiind pierdută (1976, Montreal: 15-19 cu Uniunea Sovietică)

O altă situaţie inedită la Mondialul din Qatar l-a avut în prim-plan pe portarul francez Thierry Omeyer. Goalkeeper-ul de la PSG a fost desemnat cel mai valoros jucător al turneului final, acest titlu fiind câştigat, de regulă, de handbalişti care evoluaeză în linia de 9 metri. În cei 15 ani de activitate la cel mai înalt nivel, Thierry Omeyer (38 ani) a contribuit la patru din cele cinci titluri ale Franţei. Jerome Fernandez (37 ani), căpitanul "Experţilor", este al doilea handbalist din toate timpurile care reuşeşte să-şi treacă în palmares patru titluri mondiale. Dacă Fernandez şi-a anunţat retragerea din naţională după acest turneu, în schimb, Omeyer nu dă semne că ar spune stop.

În "7"-le ideal de la Campionatul Mondial şi-au făcut loc doi jucători din naţionala Franţei, dar şi doi din echipa finalistei, Qatar:

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Sursa: Prosport