eStire.ro

Articol actualizat la: 07 February 2018, 23:45

"Gyor este cea mai bine organizată echipă din Europa". Răbdarea şi inspiraţia - calităţile pe care Tone Tiselj le apreciază la câştigătoarea Ligii. Cum poate să o bată Baia Mare pe Gyor

"Gyor este cea mai bine organizată echipă din Europa". Răbdarea şi inspiraţia - calităţile pe care Tone Tiselj le apreciază la câştigătoarea Ligii. Cum poate să o bată Baia Mare pe Gyor

Tone Tiselj şi Martin Ambros au fiecare câte două Ligi ale Campionilor câştigate în carieră. Cei doi se întâlnesc duminică (ora 18:30, Digi 1), în meciul HCM Baia Mare - Gyor, o şansă mare pentru campioana României să urce în Grupa 2 din Main Round-ul Ligii Campionilor. Baia Mare (2 puncte) e ultima clasată, la două puncte de Metz, locul 4, şi la un punct de Savehof. Primele patru echipe merg în sferturile de finală. Înainte de jocul cu dubla câştigătoare a Ligii, Tone Tiselj a acceptat să vorbească pentru ProSport despre prima lună petrecută la Baia Mare, dar şi despre meciul cu Gyor

Dublu câştigător al Ligii Campionilor cu Krim Ljubljana şi fost antrenor la echipe uriaşe din handbalul mondial, precum Celje Pivovarna Lasko, Gorenje Velenje, KIF Kolding sau Buducnost Podgorica. Tone Tiselj se află la una dintre cele mai mari provocări din carieră. Slovenul de 53 de ani are ca misiune calificarea echipei în Final Four-ul Ligii Campionilor din 2016, dar şi câştigarea unui nou event. Până atunci, însă, Tiselj, care a câştigat cinci jocuri disputate pe banca echipei băimărene, spune că fiecare meci este important, indiferent de rezultat, vizând creşterea nivelului de joc al campioanei României. Jocul cu Gyor devine, însă, extrem de important în economia grupei 2 a fazei principale a Ligii Campionilor, mai ales după ce Metz a cedat acasă cu Savehof. O victorie în faţa lui Gyor ar propulsa-o, astfel, pe Baia Mare cu şanse mari la calificarea în faza următoare. Ce crede, însă, Tiselj? Puteţi afla în rândurile de mai jos!

”Engleza, limbă oficială la Baia Mare”

Domnule Tiselj, de ce aţi acceptat oferta echipei băimărene?
Veneam după o perioadă de pauză, am avut nevoie de această perioadă, în care nu am făcut mai nimic, doar m-am odihnit. Oferta a fost, de fapt, o mare provocare, pe care am acceptat-o fără să stau prea mult pe gânduri.

Ce v-a făcut să acceptaţi propunerea? Ce ştiaţi despre handbalul românesc?
Oooo, destul de multe! Aveţi un handbal bine dezvoltat. Sunt aici pentru prima dată în carieră, dar respect mult handbalul românesc. Gaţu, Voina, Birtalan, Gruia au fost nişte handbalişti senzaţionali, pe care i-am admirat mult. Apoi, am lucrat cu pivotul Eremia Pîrîianu, apoi cu Luminiţa Huţupan-Dinu şi cu Simona Gogârlă. Dar şi cu Talida Tolnai, Oana Manea sau Patricia Vizitiu. Mi-au plăcut mult şi Amariei sau Lecuşanu, două jucătoare senzaţionale.

Cum aţi găsit echipa la Baia Mare?
Vreau să spun că fostul antrenor, Costică Buceschi, a făcut o treabă foarte bună, calificând echipa pentru prima dată în Liga Campionilor. Victoria contra Viborgului a fost una specială atunci. În acest an, a mai fost făcută o injecţie financiară, au venit nişte jucătoare foarte bune, iar rezultatele trebuiau să fie mai bune.

Şi nu s-a întâmplat asta. De ce?
Cred că principala problemă a fost comunicarea. Am găsit un grup care nu comunica foarte bine. Şi cred că a fost nevoie ca limba oficială a vestiarului să fie engleza, aşa toată lumea înţelege şi e mult mai uşor.

Nu se pierde din identitatea echipei?
Nu, de ce? Dacă ne uităm în sport, toate echipele de succes au mulţi străini. În NBA, campioana, San Antonio Spurs, a avut şapte străini care au ajutat-o să ia titlul. Iar Parker, Ginobili, Diaw sau chiar Duncan - născut în Insulele Virgine - erau jucători de bază. Apoi Chelsea, Manchester City sunt echipe în care englezii sunt minoritari, au existat momente când nu au avut niciun englez pe teren. Uită-te şi la ruşi, la baschet. Cât sunt ei de conservatori, au câştigat aurul european în 2007 cu un antrenor american şi un conducător de joc naturalizat, tot american.

Da, dar...
Încă ceva: eu cred că fiecare străin care vine aici, studiază cultura şi învaţă ceva despre echipă. Ei trebuie să ştie tradiţiile...


Baia Mare - Gyor 21-33 şi Gyor - Baia Mare 28-26 au fost meciurile disputate în sezonul trecut în Liga Campionilor

”Au o echipă senzaţională”

Aţi câştigat cu Savehof, vă gândiţi acum la un parcurs cât mai lung în Ligă?
Nu, nu, nu!!! Să nu ne grăbim. Eu nu sunt un om care se gândeşte doar la o singură victorie. Eu îmi imaginez o traiectorie ascendentă a echipei pe termen lung. E nevoie de răbdare şi timp pentru a creşte ca o echipă. Primele semne sunt îmbucurătoare, evident, fetele s-au achitat excelent de sarcini în acest meci. Dar îmi doresc un parcurs cât mai lung, evident!

Urmează un meci cu Gyor, câştigătoarea ultimelor două Ligi ale Campionilor. Ce aţi dori să împrumutaţi de la Gyor?
În primul rând, organizarea. E cea mai bine organizată echipă din Europa. Şi a avut nevoie de ani buni să ajungă acolo. Vedeţi ce înseamnă răbdarea? Au fost în semifinale de câteva ori, au pierdut şi finale şi nimeni nu a oprit proiectul. Eu cred că asta dovedeşte cât de implicaţi sunt oamenii de acolo.


Ambros Martin, omul care a dus Gyorul către două Ligi ale Campionilor la rând

...şi un duel cu Martin Ambros, şi el dublu câştigător al Ligii.
E un antrenor excelent, un antrenor care cunoaşte mult handbal şi a maximizat potenţialul acestei echipe. A avut rezultate foarte bune şi în Spania, şi la Gyor, ceea ce nu e o coincidenţă

Care credeţi că e punctul forte al lui Gyor?
Cred că anul acesta au reuşit să pună pe roate o echipă senzaţională, un Dream Team, poate cea mai bună echipă din istoria handbalului! Rivalizează, cu siguranţă, cu Slagelse sau Viborg-ul care a câştigat şi ea două Ligi consecutive. Dar au avut ghinion cu nişte accidentări grave, plus nişte fete care nu au mai putut juca, fiind însărcinate. Astfel că pot fi bătute!

Cum?
Nu dezvălui nimic, dar spun doar că noi avem nevoie de un joc perfect, în timp ce Gyor trebuie să greşească. E cel mai uşor meci pentru fetele mele, pentru că ştiu la ce să se aştepte.

ŞTIAŢI CĂ AVEM O PAGINĂ DE FACEBOOK DEDICATĂ HANDBALULUI?

Sursa: Prosport