eStire.ro

Articol actualizat la: 10 February 2018, 18:55

Interviu cu eroina zilei în România | Irina Begu: "Am strâns toate emoţiile sâmbătă. Nici nu simt că am jucat 5 seturi, am făcut-o pentru ţara mea". Ce vrea de la tragerea la sorţi

  • Interviu cu eroina zilei în România | Irina Begu: "Am strâns toate emoţiile sâmbătă. Nici nu simt că am jucat 5 seturi, am făcut-o pentru ţara mea". Ce vrea de la tragerea la sorţi
  • Interviu cu eroina zilei în România | Irina Begu: "Am strâns toate emoţiile sâmbătă. Nici nu simt că am jucat 5 seturi, am făcut-o pentru ţara mea". Ce vrea de la tragerea la sorţi
  • Interviu cu eroina zilei în România | Irina Begu: "Am strâns toate emoţiile sâmbătă. Nici nu simt că am jucat 5 seturi, am făcut-o pentru ţara mea". Ce vrea de la tragerea la sorţi
  • Interviu cu eroina zilei în România | Irina Begu: "Am strâns toate emoţiile sâmbătă. Nici nu simt că am jucat 5 seturi, am făcut-o pentru ţara mea". Ce vrea de la tragerea la sorţi
 

Irina Begu a ajuns luni, după prânz, în Bucureşti, acolo unde mai are trei zile pentru a reflecta asupra victoriei cu Spania, înainte să pregătească a doua etapă a sezonului, pe zgura sud-americană. "Am fost puţin agitată, este greu să adormi după o astfel de zi. Dar am trei zile de pauză... semi-pauză, pentru că joi plec în Brazilia şi încep să pregătesc jocul pe zgură, reiau antrenamentele", anunţă Irina, într-un interviu acordat ProSport. Cântăreşte cuvintele, se încălzeşte pe măsură ce curg întrebările şi cea mai mare bucurie o simţi în glasul ei atunci când vorbeşte despre atmosfera de la meciurile din patinoarul "Dunărea" din Galaţi.

Irina, n-au trecut încă 24 de ore de la victoriile cu Spania, cum te simţi?
Foarte bine! Sunt foarte bucuroasă de tot ce am realizat, este un sentiment plăcut să ştiu că am putut contribui la o victorie a României!

Cum e să fii "omul zilei" pentru România?
Toate suntem eroine! Vreau să specific - toate am obţinut acest succes, fiecare am contribuit: şi eu, şi Simona, şi Monica şi Alexandra, chiar dacă nu a jucat. Şi să nu uităm de cei care au fost în spatele nostru: Alina (n.r. Alina Cercel Tecşor, căpitanul nejucător) în primul rând, oamenii din echipele noastre.

"O senzaţie pe care orice om cred că şi-ar dori să o trăiască"

Ai spus că adrenalina te-a ţinut în priză şi că nu ai simţit oboseala după meciul de simplu. Când te-ai liniştit şi te-ai relaxat ai început să simţi efortul?
N-a fost uşor să joc cinci seturi; dar am făcut-o pentru România şi a fost ok. Am petrecut puţin, ne-am destins împreună după meci, la masă. Fizic sunt bine (n.r. accentuează Irina, nevrând să dea prea mare importanţă acestui aspect).


Irina Begu a stat patru ore pe teren duminică Foto: Sorin Pană

Ai jucat pe arene mai mari, cu mai mulţi spectatori. Se compară ceva cu o partidă de Fed Cup, pe teren propriu?
Nu. Este un moment unic, ţi se face pielea de găină. A fost o atmosferă de vis şi mă bucur că meciul s-a organizat la Galaţi. A fost o atmosferă foarte caldă, oamenii au fost efectiv alături de noi tot timpul. Repet, este ceva unic. Atunci când toată lumea strigă "Hai România!", "Hai Irina!" - contează mai puţin ce strigă exact - impactul este atât de mare pentru jucător; este o senzaţie pe care orice om cred că şi-ar dori să o trăiască. Sigur orice jucător îşi doreşte să evolueze în aceste condiţii.

Adrian Cruciat ne-a spus că poate suprafaţa a avantajat-o puţin pe Muguruza. Cum ai simţit terenul?
Mi-a plăcut suprafaţa. M-am simţit bine. Au fost câteva probleme la început cu terenul, dar s-au remediat până la începutul meciurilor. În partide, a fost perfect. Da, Muguruza a fost avantajată de faptul că mingea nu depăşea nivelul şoldului, dar pe de altă parte, am avut şi un avantaj, pentru că dacă făceai suprafaţa mai iute, o avantaja şi mai mult, pentru că aşa îi place ei - iute. Oricum, nu suprafaţa a decis meciul nostru, a fost mai bună şi la finalul zilei a trebuit să accept asta.

Cum ai simţit-o din teren pe Muguruza, faţă de Bouchard, cu care ai jucat în Australia? Poţi să compari?
Partidele sunt complet diferite, pentru că aici ai alte emoţii, alte presiuni. Ca joc, consider că Muguruza este o jucătoare de top, care va ajunge extrem de sus în următoarele sezoane.

"Când sunt un pic mai agitată şi nu mai am meciul sub control, simt nevoia să mă adun, să fiu eu cu mine"

Cum te-ai montat pentru ziua de duminică?
Am scăpat de toate emoţiile! Le-am strâns pe toate sâmbătă, să zic aşa! (glumeşte şi se destinde Irina). Am vorbit cu antrenorii mei, am vorbit cu Alina, mi-am impus să uit puţin că este un meci în Fed Cup, pentru România. M-am gândit că este un simplu meci. Am jucat.

După meciul de simplu, au fost 20 de minute de pauză. Cum le-ai gestionat?
A fost foarte puţin timp. Am discutat cu Monica, am pus la punct tactica, m-am relaxat.

Alina Tecşor spunea că încearcă să se adapteze la stilul fiecărei jucătoare. Tu ce vrei să auzi la schimbul de terenuri?
Depinde de situaţie. Uneori am nevoie de linişte. Alteori, chiar am nevoie să îmi spună ceva despre meci, despre joc, tehnic. Alina ne cunoaşte foarte bine. Când sunt în România, ne vedem zilnic la Federaţie, ea a stat mulţi ani pe circuit. Avem o legătură foarte strânsă, consider că simte exact când trebuie să-mi vorbească şi când trebuie să tacă.

Poţi să îmi dai un exemplu de situaţie în care preferi să nu îţi spună nimic?
Când sunt un pic mai agitată şi nu mai am meciul sub control, simt nevoia să mă adun, să fiu eu cu mine. Trebuie să mă gândesc la strategia stabilită înainte de meci. Îmi fac exerciţiile de la pregătirea mentală, ce am învăţat lucrând cu antrenoarea mea, doamna Mariana (n.r. - Mariana Stănescu).

"Îmi doresc să jucăm acasă!"

Meciul de dublu a avut de toate. La 0-1, cum aţi întors meciul?
Şi în primul set am fost aproape, nu a fost o diferenţă mare. Am avut şanse. Ne-am spus că trebuie să fim mai active la fileu, pe voleuri.


Monica Niculescu şi-a provocat partenera din Fed Cup să păstreze formula câştigătoare şi în turneele WTA Foto: Ovidiu Iordachi


12-6 este raportul victorii - înfrângeri pentru Irina Begu în Fed Cup. În 2014, Irina Begu şi Monica Niculescu au adus punctul decisiv, la 1-1, în partidele din Grupa I euro-africană cu Ungaria şi Marea Britanie. 


Şi în 2014 ai două victorii în meciul decisiv de dublu, alături de Monica. Eşti o specialistă a partidelor sub presiune, pe final de confruntare în Fed Cup?
(Râde) Mă simt foarte bine la Fed Cup. Chiar dacă nu suntem cea mai puternică echipă, în sensul în care nu avem toate jucătoarele în Top 20 WTA, am demonstrat că suntem foarte unite şi tragem una pentru alta.

Mâine se trage la sorţi adversara din baraj. Italia, Polonia, Australia, Canada - care este echipa de evitat?
Îmi doresc să jucăm acasă! Toate sunt echipe puternice, fiecare ţară are jucătoare de top, oricum va fi un meci dificil.

Mulţumesc! Încă o dată felicitări pentru victoriile frumoase şi succes!
Mulţumesc şi eu!


Palmaresul direct al României cu cele patru naţiuni capi de serie la tragerea la sorţi de marţi.


 

Sursa: Prosport