eStire.ro

Articol actualizat la: 06 February 2018, 22:49

Le-a dat speranţe rivalelor că o lasă mai moale, dar şi-a adăugat un turneu greu în 2015. Serena Williams explică revenirea pe terenul celei mai dureroase amintiri din tenis. "Indian Wells rămâne un pivot al poveştii mele"

Le-a dat speranţe rivalelor că o lasă mai moale, dar şi-a adăugat un turneu greu în 2015. Serena Williams explică revenirea pe terenul celei mai dureroase amintiri din tenis. "Indian Wells rămâne un pivot al poveştii mele"
 

Serena Williams a anunţat că renunţă la boicotul început în urmă cu 13 ani şi, în prima jumătate a lunii martie, va fi prezentă pe tabloul turneului de la Indian Wells. Proaspăt-câştigătoare la Australian Open, americanca cu 19 titluri de Mare Şlem a scris o confesiune plină de emoţie pentru publicaţia britanică Time, explicând cum s-a simţit izgonită de pe terenul unui turneu în care marcase primele borne personale în carieră.

"În 2001, eram o tânără de 19 ani concentrată să câştig şi să devin cât de bună pot fi, pentru mine şi pentru copiii care priveau în sus, spre mine. Am petrecut zeci şi mii de ore, mare parte a adolescenţei mele, servind, alergând, exersând, zi de zi, în urmărirea unui vis. Care atunci începea să prindă contur", povesteşte Serena Williams, cea care iniţial, s-a aflat pe lista jucătorilor înscrişi şi la ediţia din 2014 a turneului american.

Jurnalistul american Ben Rothenberg a readus în prim-plan imaginile de la ultimul meci al Serenei la Indian Wells. Mezina Williams câştigase până la ora finalei respective un singur titlu de Mare Şlem, în 1999, la US Open.

If you've never seen Serena's last match at Indian Wells, it's a tough watch but worthwhile. Crowd cheering her DFs https://t.co/Y28gF4cWyw

— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) February 4, 2015

"Acuzaţiile nefondate ne-au durut, au tăiat răni profunde, au smuls ceva din noi"

"Ca jucătoare de culoare, arătam diferit. Sunam diferit. Mă îmbrăcam diferit. Serveam diferit. Dar când intram pe teren, puteam concura cu oricine. Când am ajuns la Indian Wells, în 2001, eram pregătită să câştig. Dar nimic nu m-ar fi putut pregăti pentru ce a urmat în finală. De cum am păşit pe teren, spectatorii au început să mă ia în derâdere, au început huiduielile. În semifinale ar fi trebuit să joc împotrivei surorii mele, Venus, care însă avea tendinită şi a trebuit să abandoneze. În întreaga mea carieră, integritatea a reprezentat totul pentru mine. Pentru Venus, şi mai mult. Acuzaţiile nefondate că meciul nostru a fost aranjat ne-au durut, au tăiat răni profunde, au smuls ceva din noi. Substratul rasist a fost dureros, derutant şi nedrept. În sportul pe care l-am iubit din toată inima, într-unul dintre cele mai dragi turnee, m-am simţit nedorită, singură şi speriată", a scris Serena Williams.

"Când am fost huiduită la Indian Wells, parcă de o lume întreagă, dubiile mele au devenit reale. Nici nu mai aveam dorinţa să câştig. M-a urmărit mult acest moment. La fel şi pe Venus - pe întreaga noastră familie. Cel mai mult, pe tatăl meu care şi-a dedicat toată viaţa să ne îndrume în această aventură şi atunci asista la un moment în care fata lui era călcată în picioare. Acum lucrurile sunt diferite, după 13 ani. Când antrenorul Rusiei a făcut comentarii rasiste la adresa mea şi a lui Venus, WTA-ul şi USTA-ul au reacţionat. M-am convins cât de mult a evoluat acest sport", scria Williams, referindu-se la faptul că Shamil Tarpischev a fost suspendat, după ce le-a ironizat pe Serena şi pe Venus, numindu-le "fraţii Williams".

"Am spus de mai multe ori că nu voi mai juca niciodată acolo. Şi, credeţi-mă, vorbeam serios. Trebuie să recunosc că eram speriată. Dacă voi intra din nou pe arenă şi voi fi din nou fluierată de întreaga tribună? Coşmarul ar fi reînceput", admite Williams.

"Sunt într-un punct al carierei în care nu mai am nimic de demonstrat. Sunt la fel de motivată ca oricând, dar drumul este mai uşor acum, joc din pasiune pentru acest sport. Cu această dragoste în minte, dar şi cu o nouă perspectivă asupra înţelesului lui a ierta, mă întorc cu mândrie la Indian Wells, în 2015. Am credinţa că fanii de la Indian Wells au crescut odată cu acest sport şi mă cunosc mai bine decât o făceau în 2001", explică sportiva ajunsă acum la 33 de ani.

"Indian Wells rămăne un pivot al poveştii mele iar eu fac parte din povestea acestui turneu. Împreună avem şansa să scriem un final diferit", îşi încheie Serena Williams mesajul formulat ca o rugăminte.

Sursa: Prosport