eStire.ro

Articol actualizat la: 10 February 2018, 08:18

Ce părere au fostele glorii despre omul care i-a luat lui Gigi Becali sigla echipei Steaua. Tudorel Stoica: "Merită felicitat şi chiar avansat"

  • Ce părere au fostele glorii despre omul care i-a luat lui Gigi Becali sigla echipei Steaua. Tudorel Stoica: "Merită felicitat şi chiar avansat"
  • Ce părere au fostele glorii despre omul care i-a luat lui Gigi Becali sigla echipei Steaua. Tudorel Stoica: "Merită felicitat şi chiar avansat"
  • Ce părere au fostele glorii despre omul care i-a luat lui Gigi Becali sigla echipei Steaua. Tudorel Stoica: "Merită felicitat şi chiar avansat"
  • Ce părere au fostele glorii despre omul care i-a luat lui Gigi Becali sigla echipei Steaua. Tudorel Stoica: "Merită felicitat şi chiar avansat"

Pe data de 3 decembrie 2014, liderul din Liga 1 a primit o lovitură cruntă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a anula printr-o decizie irevocabilă înregistrarea mărcii Steaua Bucureşti ca proprietate a lui Gigi Becali. Cel care a luptat prin tribunale ani în şir pentru a apăra acest bun al Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti este Florin Talpan, ofiţer cu grad de locotenent-colonel de justiţie. Din acel moment, Talpan a devenit persoană indezirabilă pentru clubul  de fotbal al lui Gigi Becali, dar gestul său are susţinerea unei părţi a suporterilor cu vechime ai Stelei, fani care au crescut cu performanţele înregistrate de fosta echipă a Armatei. Lor li se adaugă şi câteva dintre fostele glorii ale clubului Steaua, în special doi dintre fotbaliştii emblematici ai echipei care a făcut furori în Europa spre finalul anilor '80, Miodrag Belodedici şi Tudorel Stoica.

Belodedici: "Lui Talpan ar trebui să i se recunoască meritele"

„Îl cunosc de foarte mulţi ani pe Florin Talpan. Încă de când jucam la Steaua. E prietenul meu. E un tip învăţat, inteligent. Ce poţi să-i mai spui, din moment ce el a reuşit să câştige sigla de partea Armatei? Înseamnă că e bun ca jurist, nu?”, a afirmat “Belo” pentru www.prosport.ro . Fotbalistul român de origine sârbă, care a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1986 şi cu Steaua Roşie Belgrad în 1991, susţine că nu trebuie blamat de unii suporteri ai actualei echipe, care îl consideră vinovat pentru că liderul din Liga 1 nu mai poate evolua cu numele şi sub marca Steaua Bucureşti. „Talpan nu trebuie blamat. Mulţi nu înţeleg că el şi-a făcut datoria faţă de Armată. Contestatari se vor găsi mereu. Lui Talpan ar trebui să i se recunoască meritele de către Ministerul Apărării”, a mai adăugat Miodrag Belodedici.


Miodrag Belodedici şi Tudorel Stoica sunt doi dintre foştii mari fotbalişti ai Stelei care îl apreciază pe Talpan

Tudorel Stoica: "E stelist adevărat"

La rândul său, Tudorel Stoica e de părere că Florin Talpan ar trebui chiar promovat de MApN pentru ceea ce a realizat. „Cei de la Minister şi de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua ar trebui să-l felicite pe omul care a recuperat un bun al acestui club de tradiţie din România. Echipa de fotbal Steaua este cea mai titrată din România şi cea mai cunoscută echipă românească în Europa. Multe cluburi mari din campionatele occidentale nu se pot lăuda cu trofeul Cupa Campionilor şi Supercupa Europei aşa cum o face Steaua. Mă uitam ce fericiţi erau cei de la Bayern München când, de curând, au cucerit şi ei prima lor Supercupă a Europei. Vă daţi seama ce performanţă! Şi Steaua a reuşit aceste lucruri numai cu jucători români, nu cu străini în echipă. Florin Talpan a demonstrat că e stelist adevărat, a arătat că ţine cu Steaua care a realizat aceste performanţe cu care se mândreşte şi azi, iar acest om se luptă în continuare să se facă dreptate. Desigur că, aşa cum e în România, se vor găsi şi contestatari, dar Florin Talpan merită felicitat, ştiu eu, poate chiar avansat pentru ceea ce a făcut”, a precizat Tudorel Stoica pentru www.prosport.ro


INFO Florin Talpan e absolvent al Institutului Militar de Artilerie şi Geodezie "Ioan Vodă" Sibiu şi licenţiat în Ştiinţe Juridice al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti. E expert în achiziţii publice şi a urmat cursuri postuniversitare de "Drept Public şi Ştiinţe Administrative" la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar şi cursuri în proprietate industrială la OSIM. În 1999, a primit medalia NATO acordată de Javier Solana, fost secretar general NATO, ca recompensă a serviciilor aduse organizaţiei în operaţii din fosta Iugoslavie. Iar în 2010, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a acordat medalia NATO pentru participarea la o misiune în Afganistan. De când a jurist în cadrul CSA Steaua, Talpan a mai câştigat şi alte procese împotriva echipei lui Gigi Becali Fostul handbalist, Vasile Stângă, apreciază munca depusă de CSA în recuperarea siglei, dar vrea să existe o înţelegere pentru ca echipa de fotbal a lui Gigi Becali să o poată folosi în continuare

Vasile Stângă: "Oricine îşi doreşte un avocat ca el"

Un alt fost sportiv important al clubului Steaua, Vasile Stângă, medaliat cu bronz de două ori la Jocurile Olimpice, unde a participat cu echipa naţională de handbal a României, îi recunoaşte meritele juristului Florin Talpan, dar speră într-o înţelegere între CSA şi clubul de fotbal al lui Becali în privinţa utilizării siglei. „Talpan e un jurist foarte bun şi cred că oricine îşi doreşte să aibă un avocat ca el. Armata ar trebui să fie mândră că îl are în rândurile ei. Dar eu consider că în demersul acesta e meritul Clubului Sportiv pentru că Talpan e angajat acolo, iar în Armată oridinele doar se execută. Eu îi port o consideraţie şi lui Gigi Becali şi consider că dacă nu era el să investească în echipa de fotbal, se alegea praful de Steaua. Sper să se ajungă la un compromise şi echipa de fotbal să poate sigla în continuare pentru că nu îmi place când văd că pe tricourile fotbaliştilor stă o altă emblem. E diferenţă ca între Coca-Cola şi cico între cele două sigle“, a spus Vasile Stângă.

Ultraşii se regăsesc în juristul Talpan

Florin Talpan îi are de partea lui şi pe ultraşii mai vechi ai echipei Steaua. Într-un comunicat postat de aceştia pe site-ul lor, ei au evidenţiat meritele lui Florin Talpan în recuperarea mărcii. "Întreaga desfăşurare a procesului în cele trei instanţe a concluzionat o stare de fapt cel puţin curioasă. Singura persoană cu adevărat interesantă de această speţă s-a dovedit a fi juristul Clubului Sportiv, care a ales să îşi respecte meseria şi pregătirea, iar în urma unor eforturi susţinute şi de lungă durată a reuşit reîntoarcerea la o stare de normalitate", au susţinut fanii, care se întreabă dacă MApN l-a susţinut cu adevărat pe jurist sau, dimpotrivă, acesta a fost marginalizat şi intimidat. Singurele declaraţii pe care Florin Talpan le-a oferit pentru mass-media, după aflarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au fost acordate site-ului www.prosport.ro, un interviu în care juristul vorbea despre ceea ce ar trebui să facă Armata cu sigla pentru care are exclusivitate.

 

     

Sursa: Prosport