eStire.ro

Articol actualizat la: 10 February 2018, 09:23

Nebunie în Premier League. Presa engleză anunţă că drepturile TV se vând pe aproape 6 miliarde de euro!

Nebunie în Premier League. Presa engleză anunţă că drepturile TV se vând pe aproape 6 miliarde de euro!

Site-ul televiziunii BBC anunţă că drepturile TV ale meciurilor din Premier League pe perioada 2016-2019 se vor vinde cu aproape 6 miliarde de euro, la licitaţia care are loc marţi la Londra. Creşterea, care ar urma să se petreacă începând din sezonul 2016-2017, ar fi cu până la 45% faţă de actualul contract, scadent în iunie 2016

Supremaţia fotbalului englez, cel puţin din punct de vedere financiar, a fost confirmată la începutul anului, când firma de audit Deloitte a publicat topul Money League, o ierarhie tradiţională în ultimii 15 ani, care analizează încasările celor mai puternice echipe de fotbal din lume. În mod deloc surprinzător, 8 din primele 20 de echipe şi 14 din primele 30 de formaţii erau din prima ligă engleză. De fapt, dintre primele 40 de echipe cu cele mai mari încasări din lume, 20 erau din Anglia! Adică prima ligă engleză era 100% reprezentată în acest top! Un lucru deloc bizar, mai ales în condiţiile în care suma pe care au fost vândute drepturile TV în 2012 a fost de 1,34 miliarde de euro pe sezon, adică 4 miliarde în trei ani! Odată adăugată vânzarea drepturilor TV în alte ţări, dar şi a rezumatelor partidelor pentru emisiunea Match of the Day de la BBC, suma totală s-a ridicat undeva la 6 miliarde de euro pe trei ani!

Cum sunt repartizate drepturile TV în Anglia


Duelurile extrem de interesante, precum cele dintre Chelsea şi Manchester City, aduc sume imense în Premier League

Creştere de 45% faţă de contractul trecut

Numai că dominaţia Premier League va deveni şi mai autoritară. Popularitatea jocurilor în care sunt implicate echipele din Anglia în ţări emergente în fotbal - precum Statele Unite ale Americii, China sau Japonia - dar mai ales în Insulă, este gata să crească din nou preţurile drepturilor TV! La sume cu adevărat fabuloase. Potrivit BBC, pentru drepturile TV din perioada 2016-2019, suma ar urma să ajungă la 5,91 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă aproape 2 miliarde de euro pe an, o creştere cu 45% faţă de contractul care se va încheia în sezonul următor! Şi care va ajuta echipele din Premier League să devină şi mai puternice! Mai mult, odată cu vânzarea drepturilor TV şi în străinătate, suma ar putea creşte simţitor.

Cum se vând drepturile TV în Anglia


Cardiff, echipă care a retrogradat în sezonul trecut, a primit cea mai mică sumă din drepturi TV în Anglia: 82 de milioane de euro!

Qatarezii vor să transmită Premier League

Cine se bate în Anglia pentru drepturile TV? Deocamdată, licitaţia care va avea loc marţi nu are un favorit clar, însă BBC susţine că Sky Sports şi BT Sports, actualele deţinătoare de drepturi TV pentru Anglia, sunt favorite. Însă ambiţiile sunt mari. Eurosport, postul care difuzează în România prima ligă engleză, are ambiţii mari, după ce a fost achiziţionat de compania americană Discovery Networks. Dar şi apariţia unui alt jucător pe piaţă, BeIn Sports, canalul qatarez de sport, deţinut de firma care controlează clubul francez PSG, şi-ar dori să transmită partidele, drepturile TV ale Premier League fiind considerate perla coroanei de către qatarezi.


Trei meciuri din NFL au loc în Londra, pe Wembley, în fiecare sezon. Anglia e o piaţă interesantă pentru liga de fotbal american

NFL, aproape 5 miliarde de euro pe an

În aceste condiţii, Premier League ar deveni a doua cea mai scumpă competiţie din lume în privinţa drepturilor TV. Locul fruntaş este deţinut de departe de NFL, liga nord-americană de fotbal american, care a vândut drepturile tv din sezonul recent încheiat - şi câştigat de New England Patriots - pentru 4,9 miliarde de euro, către televiziunile CBS, Fox, NBC, ESPN şi DirectTV. Însă în condiţiile în care Premier League devine tot mai populară, iar noi jucători apar pe piaţă interesaţi să cumpere drepturile TV, rămâne de văzut dacă, şi mai ales când, prima ligă engleză va depăşi NFL-ul.

Sursa: Prosport