eStire.ro

Articol actualizat la: 07 January 2018, 12:10

CES 2014 - Intel vede viitorul ca un computer cât o unghie. Căştile vor înlocui brăţările inteligente

CES 2014 - Intel vede viitorul ca un computer cât o unghie. Căştile vor înlocui brăţările inteligente

La CES 2014, Intel a arătat un viitor dincolo de computer, dincolo de brăţări de fitness, dincolo de calculatoare mari. Miniaturizare, căşti inteligente, tigăi care îţi încarcă gadgetul - acesta este viitorul din 2014 pentru Intel.

Edisonul, computerul cât unghia

Mai ţineţi minte când calculatorul ocupa o întreagă cameră? Miniaturizarea atinge niveluri încredibile, iar Intel a demonstrat acest lucru la CES 2014. CEO-ul companiei, Brian Krzanich a prezentat Edison, un calculator de clasă Pentium un pic mai mare decât unghia de la degetul mare. Arată ca un card SD şi are un procesor dual core Quark, rulează Linux şi are conectivitate Wi-Fi şi Bluetooth integrată.

Edison e încă un pas pentru Intel de a intra în domeniul produselor de fitness, de îngrijire personală şi pentru organizarea vieţii. De asemenea, poate fi folositor şi pentru cei care vor să construiască sisteme şi roboţi singuri. Autonomia unui robot se bazează pe puterea de procesare, iar un computer miniaturizat va fi o minte pe cinste.

Intel a anunţat încă de pe 11 septembrie această posibilitate, cu lansarea procesoarelor Quark. Acestea sunt de cinci ori mai mici decât procesoarele Intel Atom şi de 10 ori mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic.

Asta înseamnă că, în ciuda lipsei de spaţiu pentru o baterie mai mare, dispozitivele purtabile (ceasuri inteligente, ochelari inteligenţi, brăţări medicale)  sau dispozitivele medicale ingerabile.

Un prototip de Smart Watch

Pe scena din Las Vegas, Intel a prezentat şi un prototip de smart watch, un competitor pentru Pebble şi Samsung Galaxy Gear. Diferenţa dintre acesta şi cele de pe piaţă este că nu trebuia conectat la un smartphone pentru a funcţiona, pentru că avea conectivitate proprie. De asemenea, oferea notificări în funcţie de geolocalizare.

Smart Watch-ul a fost doar un demo, pentru a arăta că procesoarele miniaturizate pe care le face Intel pot fi introduse pe ceasuri care să ofere funcţionalităţi de internet, notificare şi asistent personal.

Căştile inteligente, un înlocuitor pentru brăţări

Nike Fuel Band sau Fitbit sunt gadgeturi de fitness interesante, dar mereu purtăm cu noi şi un smartphone sau un iPod pentru a asculta muzică în timpul jogging-ului. Intel nu mai vrea asta.

Căştile nu vor fi doar pentru muzică. Ne vor monitoriza starea de sănătate, vor avea un monitor cardiac introdus şi ne vor oferi date despre tura noastră de sport.

Căştile sunt alimentate din mufa lor tradiţională şi nu au nevoie de baterii separate. Dispozitivele arătate pe scenă aveau şi fir tradiţional, dar Jarvis a fost cele wireless, care răspundeau la comenzile vocale ale utilizatorului.

O tigaie cu energie

Charging Bowl are un diametru de 10 inci şi este cam ceea ce zice: o tigaie care-ţi încarcă gadgeturile. Toate plăcile de încărcare cu protocolul Qi, cum sunt cele de la Nokia, sunt foarte mici şi permit unui singur gadget să stea pe ele. Charging Bowl e un viitor în care ne vom pune telefoanele, căştile, playerul şi alte dispozitive în această tigaie şi ele se vor încărca. Din păcate, foloseşte protocoul A4WP, care nu este unul deschis.

Computere care vor rula şi Windows şi Android

Intel a confirmat la CES 2014 că procesoarele vor fi compatibile cu Android şi Windows în acelaşi timp, astfel crând sisteme de operare de tip Dual OS. Ce vom vedea de aici? Tablete şi telefoane care vor putea rula ambele softuri în acelaşi timp. Până acum, dispozitive ca Asus Transformer Book Trio puteau să folosească prin tranziţie de la unul la altul, dar cu ajutorul procesoarelor de la Intel, aceste două sisteme de vor coexista.

Urmareste-ne si pe Facebook - Tech Adevarul. Discutam si dezbatem acolo. https://t.co/sE0Bm2vxzZ pic.twitter.com/weed5vaH1l

— Tech Adevarul (@TechAdevarul) December 15, 2013
Sursa: Adevarul