eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 18:57

Google mai face un pas spre eliminarea parolelor, experimentează cu Chrome OS

Google mai face un pas spre eliminarea parolelor, experimentează cu Chrome OS

Google vrea să schimbe regulile în ceea ce priveşte parolele. După veştile despre cheia de autentificare conectată la USB, apar informaţii despre interconectarea dispozitivelor Chrome OS cu cele portabile, cum ar fi un telefon. Iată cum vrea Google să te autentifici pe un dispozitiv un altul.

Google plănuieşte să-ţi deblochezi dispozitivul dotat cu Chrome OS folosind un altul acceptat de sistem, iar asta fără introduci vreo parolă. Primele indicii apar în codul sursă prin API-ul chrome.screenlockPrivate. Primul care a descoperit noile rânduri din cod este dezvoltatorul François Beaufort. El menţionează ca API-ul respectiv permite unei aplicaţii să controleze blocarea şi deblocarea laptopului cu Chrome OS, potrivit TheNextWeb.

Totodată, aplicaţiile vor putea verifica dacă ecranul este blocat sau deblocat şi pot informa utilizatorul. Astfel, o aplicaţie creată pentru Chrome OS poate „comunica“ printr-o conexiune de tip USB, NFC sau Bluetooth cu un dispozitiv terţ înregistrat ca fiind de încredere. Acest dispozitiv poate fi un telefon (cu Android sau alt sistem de operare), un inel sau un ceas. Deserveşte astfel funcţia de „parolă“ pentru autentificare, dar fără ca utilizatorului să i se mai ceară introducerea uneia propriu-zise.

În ceea ce priveşte securizarea în general pe Internet, atât Facebook, cât şi Google experimentează cu o cheie fizică de acces. E vorba de YubiKey Neo, un dispozitiv care, în viitor, ar trebui să elimine parolele. De ce ar vrea cele două companii aşa ceva? Pentru că atunci când vine vorba de un sistem digital securizat, cea mai slabă verigă este utilizatorul care îşi alege parola.

YubiKey Neo are la bază soluţii de criptare guvernamentale folosite deja de câţiva ani, iar Sam Srinivas, expert în securitatea informaţiei la Google, a confirmat că lansarea pentru public se va face în 2014, asta după ce Stina Ehrensvärd, directorul Yubico, a dezvăluit că gigantul online testează soluţia la nivel intern.

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul

Află mai multe despre parole:

Google doreşte eliminarea parolelor

"Un inel să le controleze pe toate". Google lucrează la un nou înlocuitor de parolă

Facebook se pregăteşte de moartea parolelor, îşi sporeşte securitatea printr-o „cheie“ specială oferită angajaţilor

Sursa: Adevarul