eStire.ro

Articol actualizat la: 10 December 2018, 08:18

Proiectul taxei pe domeniile .ro e departe de finalizare. Ministerul a înlocuit textul Hotărârii din cauza unei confuzii

Proiectul taxei pe domeniile .ro e departe de finalizare. Ministerul a înlocuit textul Hotărârii din cauza unei confuzii

Taxa pe domeniile .ro a fost subiectul de interes al săptămânii trecute. La o zi după ce a publicat Hotărârea de Guvern, Ministerul pentru Societatea Informaţională a găsit de cuviinţă să o schimbe cu una din 5 decembrie. Motivul? A intervenit o greşeală pusă pe seama unei erori umane.

HotNews scrie despre cum Ministerul pentru Societatea Informaţională a schimbat Hotărârea de Guvern publicată pe 4 decembrie, despre taxa pe domeniile .ro, cu una nouă de pe 5 decembrie în care este înlocuit termenul înregistrator cu înregistrant de la Articolul 11. Primul se referă la o persoană fizică sau juridică pentru care se înregistrează un nume de domeniu şi care este deţinătorul acelui nume de domeniu, pe când al doilea este persoana juridică prin intermediul căreia se înregistrează numele de domenii .ro la solicitarea înregistrantului.

Greşeala s-a repetat la Articolul 12 la care se precizează situaţiile în care un nume de domeniu poate fi anulat. Ministerul justifică schimbarea printr-o „eroare umană“ şi susţine, într-o declaraţie pentru HotNews, că va publica şi alte versiuni pe măsură ce primeşte noi observaţii în procesul de dezbatere publică. Totuşi, versiunea iniţială a fost retrasă de pe site (poate fi găsită aici), a doua, cea nouă, este disponibilă mai jos.

Până acum, MSI susţine că a mai primit şi câteva propuneri de modificare. „Prima propunere primită se referă la mărirea timpului de reînnoire a numelor de domenii existente de la 3 luni la 12 luni, de la data publicării în Monitorul Oficial. O altă propunere vizează că numele de domenii înregistare anterior şi pentru care s-a plătit deja o taxă iniţială să rămână valabile 48 de luni, şi nu 24 luni, cum este prevăzut în actuala propunere. Cea de-a treia propunere primită se referă la eliminarea taxei unice de înregistrare a domeniilor şi prevederea doar a unei taxe anuale, cu specificarea explicită a acestui lucru“.

Haide să discutăm, ne găseşti pe pagina Tech Adevărul de pe Facebook  

Află mai multe despre taxa pe domeniile .ro:

Proprietarii de domenii .ro vor fi nevoiţi să plătească o taxă de mentenanţă anuală

Pe viaţă sau reînnoit? Implicaţii şi efecte ale modificării legislaţiei domeniilor .ro

Încă o treabă făcută „pe genunchi“? Plusuri şi minusuri ale taxei anuale de reînnoire a domeniilor .ro

Proiect HG Inregistrare Nume Domenii Ro

Sursa: Adevarul