eStire.ro

Articol actualizat la: 06 December 2018, 13:30

Cum se prezintă platformele mobile la finalul anului şi cât de mare mai este fragmentarea pe Android

Cum se prezintă platformele mobile la finalul anului şi cât de mare mai este fragmentarea pe Android

Tocmai se încheie prima săptămână din decembrie şi e rost de urmărit câteva statistici cu privire la modul în care au evoluat cotele de piaţă ale marilor platforme mobile. Că Android conduce nu e o surpriză, dar aici s-au schimbat procentele pentru fiecare versiune. Iată cum se prezintă acum.

În urmă cu câteva zile, „Tech Adevărul“ îţi spunea cât de bine stă Windows Phone în Europa şi cam cât de mult a crescut faţă de ultimele luni. Se conturează drept platformă de locul 3, după repetatele eşecuri ale BlackBerry. Când vine vorba de piaţa din SUA, toate cele trei mari platforme au crescut pe scăderile BlackBerry şi Symbian, notează GSMArena. Cea din urmă nici măcar nu mai contează decât prin dispozitivele deja în piaţă.

Nicio platformă nu a avut o creştere semnificativă, Microsoft încă este în urma BlackBerry, dar în acest ritm, până la jumătatea anului viitor Windows Phone se va apropia de cota de 10% cum e şi în Europa. În ceea ce priveşte producătorii, pe scăderile HTC şi LG urcă Motorola. Nu câştigă enorm, dar se vede că ultimele telefoane au avut priză la public. Desigur, lideri sunt Apple (40,6%) şi Samsung (25,4%).

Android domină peste tot, asta se ştie de suficiente luni, dar cum s-au schimbat statisticile per versiune? Surprinzător de repede a crescut KitKat, ultima versiune, faţă de celelalte lansări de până acum. Este deja pe 1,1% din dispozitive. Continuă să scadă Gingerbread (cu aproape 2%) şi Ice Cream Sandwich, versiuni cu un real succes la vremea lor, iar Jelly Bean, de la 4.1 până la 4.3, a ajuns la 54,5% (în creştere cu peste două procente). Fragmentarea nu a fost oprită, dar cel puţin a fost accelerată trecerea spre versiuni mai noi.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Sursa: Adevarul