eStire.ro

Articol actualizat la: 02 December 2018, 09:34

Cât te costă libertatea de exprimare în comunism? Vietnam consideră că sunt suficiente câteva mii de dolari

Cât te costă libertatea de exprimare în comunism? Vietnam consideră că sunt suficiente câteva mii de dolari

Comuniştii pot fi foarte convingători când vine vorba să oprească anumite declaraţii sau comentarii critice la adresa lor. În Vietnam, autorităţile au decis săptămâna trecută că cel mai bine le-ar sta criticilor cu câte o amendă şi amenda să fie de câteva mii de dolari.

Reuters informa săptămâna trecută despre cazul din Vietnam, unde dacă îndrăzneşti să critici guvernul pe reţelele sociale, eşti pasibil de o amendă de peste 4.700 de dolari. Nguyen Tan Dung, prim-ministrul ţării, consideră că toate comentariile contra statului sau care doresc să propage o ideologie reacţionară sunt condamnabile. În ultimii 4 ani a crescut numărul de arestări şi condamnări de oameni care au criticat regimul.

În ceea ce priveşte „pericolul“, în Vietnam sunt 90 de milioane de oameni dintre care o treime au acces la Internet. Pe Facebook se regăsesc 20 de milioane de vietnamezi. Un cetăţean a protestat online faţă de arestarea fratelui său care ar fi criticat guvernul şi a ajuns el să fie arestat la domiciliu timp de 15 luni. În ceea ce priveşte amenda de aproape 5.000 de dolari, este imensă pe lângă salariul mediu din Vietnam care ajunge la 185 de dolari, conform The Verge.

De cealaltă parte sunt grupurile care militează pentru respectarea dreptului la liberă exprimare. Chiar ambasada SUA de la Hanoi a spus în august că astfel de politici nu fac decât să ţină Vietnam pe loc. „O astfel de lege limitează dezvoltarea sectorului IT din Vietnam prin faptul că inovaţia locală nu este valorificată şi îndepărtează posibile investiţii străine“, se arată în comunicatul oficial

Autorităţile din Vietnam au blocat sporadic Facebook încă din 2009. Mai mult, prin noua lege li se cere companiilor străine cu afaceri în Vietnam să aibă cel puţin un server în această ţară.

Hai să discutăm pe Tech Adevărul

Află mai multe despre reţelele sociale:

Mesageria socială cucereşte lumea şi anunţă finalul SMS-ului. WhatsApp în fruntea plutonului mondial

Facebook pregăteşte o funcţie nouă care să te ţină mai mult în reţeaua socială

Cum ar fi arătat marile evenimente istorice dacă exista Instagram?

Sursa: Adevarul