eStire.ro

Articol actualizat la: 04 December 2018, 11:37

Val de escrocherii agresive pe LinkedIn

Val de escrocherii agresive pe LinkedIn

Falşii angajatori atrag utilizatorii cu job-uri false şi îi direcţionează către site-uri periculoase ce urmăresc colectarea de informaţii personale

O cercetare realizată de Bitdefender în reţeaua profesională LinkedIn a detectat o serie de campanii agresive de escrocherii, care atrag victimele cu job-uri bănoase, promovate prin intermediul unor profiluri false.

Acestea  direcţionează utilizatorii către site-uri periculoase şi urmăresc colectarea de informaţii personale şi de bani trimişi în avans, în schimbul promisiunii unui serviciu plătit cu mii de dolari pe lună, se arată într-un comunicat remis „Adevărul“.   

„Sute de companii caută persoane ce vorbesc două limbi străine! E suficient să cunoşti engleza şi încă o limbă străină şi poţi obţine una dintre poziţiile interesante deschise în acest moment“’, este mesajul transmis de unul dintre falşii specialişti în recrutare.

Alături de escrocherii similare, aceasta vizează inclusiv utilizatorii din România, unde 5 milioane de persoane vorbesc engleza, iar un million folosesc LinkedIn în mod activ. Pentru a păcăli cât mai mulţi oameni, escrocii se folosesc de fotografii generice ale unor femei atrăgătoare, pe care le prezintă ca specialişti în recrutare în cadrul unor companii fictive.

Un astfel de profil fals al unui "specialist" în recrutare - Annabella Erica - a fost promovat în numeroase grupuri de LinkedIn, precum Global Jobs Network, care include 167.000 de utilizatori la nivel global.

Membrii reţelei sociale fac schimb de opinii pe mai mult de 2,1 milioane de grupuri, astfel că numărul celor expuşi ar putea fi mult mai mare.

Pentru a evita dubiile asupra autenticităţii lor, site-urile false de angajare sunt înregistrate pe domenii ’’.com’’, care le fac să pară legitime. Escrocii colectează adrese de email şi parole pe care le pot utiliza pentru furtul de identitate. De obicei, astfel de site-uri frauduloase sunt înregistrate pe perioade mai mari de timp şi pot arăta mai bine decât unele site-uri autentice.

Bitdefender le oferă utilizatorilor şi câteva sfaturi pentru a se proteja de capcanele acestor escrocherii:

Verificaţi mereu profilurile care vă adaugă pe LinkedIn. Indiferent cât de mult vă doriţi un job sau să vă extindeţi reţeaua profesională, este crucial să faceţi o cercetare de bază înainte de a accepta noile invitaţii. Verificaţi dacă împărtăşiţi contactele de încredere cu cei care vă adaugă pe LinkedIn. Fiţi atenţi ce informaţii împărtăşiţi în post-urile pe diverse grupuri. Escrocii caută orice detalii care i-ar putea ajuta să ajungă mai uşor la utilizatori sau la compania unde lucrează prin spear phishing sau atacuri pe reţele sociale.   Falşii specialişti în resurse umane cer victimelor plata în avans pentru job-uri atractive care implică lucrul de acasă. Atunci când găsiţi un job, asiguraţi-vă că sunteţi cei care câştigă banii, şi nu invers. Folosiţi un motor de căutare pentru a verifica dacă fotografia specialistului HR nu este distribuită şi pe alte site-uri. Specialiştii Bitdefender au descoperit că Annabella Erica a scris testimoniale şi sub numele de Sara pentru o companie de cercetare şi servicii de conţinut. De asemenea, aceeaşi fotografie este folosită şi pe un site al unui centru de îngrijire a ochilor, un sistem de înregistrare a studenţilor şi o bancă din Florida.
 

Aceste escrocherii sunt uneori susţinute de site-uri frauduloase precum hoteluri false, care includ şi o rubrică de Cariere în meniu. Detalii precum numele, adresa şi informaţiile bancare obţinute pe parcursul procesului de recrutare pot fi folosite în furturi de identitate.

Documente recente dezvăluite de fostul angajat NSA Edward Snowden au arătat că profilurile false de LinkedIn sunt folosite şi în acţiuni de spionaj la nivel înalt.  

 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Sursa: Adevarul