eStire.ro

Articol actualizat la: 19 January 2018, 19:06

Ce caută furnicile pe Staţia Spaţială Internaţională şi cum ar putea, în viitor, să salveze vieţile oamenilor de pe Pământ

Ce caută furnicile pe Staţia Spaţială Internaţională şi cum ar putea, în viitor, să salveze vieţile oamenilor de pe Pământ

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională îşi împart oxigenul cu nişte musafiri neobişnuiţi. NASA a trimis în spaţiu colonii formate din 800 de furnici, potrivit Standford News.

Profesorul de biologie Deborah Gordon, de la Universitatea Standford, este cea care a avut ideea de a trimite insectele pe ISS. Ea vrea să studieze furnicile pentru a vedea cum se adaptează acestea lipsei de gravitaţie. Datele adunate ar putea fi folosite pentru îmbunătăţirea algoritmilor roboţilor autonomi ce vor căuta victime printre dărămături după diverse dezastre. Furnicile au ajuns pe ISS, săptămâna trecută, la bordul capsulei Cygnus, care a adus şi provizii, echipamente şi cadouri pentru astronauţi.

Cele 800 de insecte au fost împărţite în opt colonii şi repartizate în nişte recipiente de dimensiunea unor tablete. Cercetătorii vor să afle cum interacţionează aceste grupuri pentru a creea roboţi autonomi care să lucreze împreună.

Coloniile de furnici îşi monitorizează mediul încojurător trimiţând membri pentru a inspecta anumite zone. Pentru că aceste insecte au vederea limitată, ele se bazează pe miros, deci trebuie să fie foarte aproape de ameninţări sau de hrană pentru a le detecta. Mai mult, niciuna dintre furnici nu coordonează căutările.

Ele comunică între ele atingându-şi antenele sau prin mirosuri. În urmă cu câteva milioane de ani, furnicile au dezvoltat nişte algoritmi speciali care determină frecvenţa cu care interacţionează. Astfel, ele îşi pot da seama câte alte furnici mai sunt în zonă şi ce arie trebuie să acopere fiecare.

Astfel, dacă interacţiunile dintre antene au loc frecvent, furnicile îşi dau seama că zona este populată şi merg în cercuri mici, pe cărări aleatorii, pentru a aduna informaţii despre mediul încojurător. În schimb, dacă interacţiunile sunt limitate, furnicile îşi efectuează căutările în cu totul alt mod. Ele merg în linie dreaptă, renunţând la meticulozitate pentru a acoperi cât mai mult teren.

Totuşi, în lipsa gravitaţiei, regulile furnicilor sunt date peste cap şi acestea vor trebui să dezvolte noi principii după care să se ghideze. Aceste principii vor putea fi adaptate pentru instrui roboţi autonomi. Astfel, aceştia vor putea căuta supravieţuitori prin clădirile în în flăcări, sau printre dărămături.

Experimentul este monitorizat prin camere video şi materialul este urmărit de pe Pământ, de către studenţi de la Colegiul de Medicină Baylor, din Texas.  

 

Urmăreşte-ne şi pe Facebook - Tech Adevărul. Discutăm şi dezbatem acolo. https://t.co/sE0Bm2vxzZ pic.twitter.com/weed5vaH1l

— Tech Adevărul (@TechAdevarul) December 15, 2013

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“

 

 

Sursa: Adevarul